in

Pod ovim će uvjetima raditi teretane i kafići, kladionice u Istri upitne

Ilustracija

Svi ugostiteljski objekti, uključujući kafiće, od ponedjeljka će moći posluživati hranu i piće za van, ali ispred njih neće smjeti biti više od 25 ljudi, otvaraju se teretane i fitness centri uz vjerojatno strože epidemiološke mjere, s radom ponovno uživo započinju i škole za strane jezike i radionice za djecu, bit će dozvoljen i rad casina, kladionica i automat-klubova, ali uz nove, strože mjere i ograničenje konzumacije pića.

Objavio je to u četvrtak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, uz napomenu kako će iduće prolazno vrijeme biti 1. ožujka, kada je moguće daljnje popuštanje mjera, ali i zaoštravanje ako se pogorša epidemiološka situacija, piše Jutarnji.hr.. 

Načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac u četvrtak je izjavio da odobravaju najavljeno popuštanje mjera, ali ne i otvaranje kladionica, automat klubova i casina, Dakle, moguće je da u Istri ti objekti 15. veljače neće biti otvoreni, a o tome će Stožer javnost izvijestiti u petak, nakon što se dodatno konzultiraju i donesu odluku.

Nadalje, izvijestio je Jutarnji, u ovom valu popuštanja nije bilo za sportske centre, plesne škole, dječje igraonice, nije dopušten rad sajmovima, zabrana rada ostaje i dalje za noćne klubove i svadbe, a na snazi je i mjera ograničavanja okupljanja od 25 ljudi.

Veliki izazov

Točni epidemiološki okviri još se pišu, a bit će predstavljeni u petak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera. Kako doznaje Jutarnji list, moguće je da će se za teretane propisati stroža mjera od one koju su imali prije lockdowna, odnosno da će se umjesto dotadašnjih 10 metara četvornih po vježbaču, propisati 20, u tom slučaju vjerojatno će se vježbati bez maski.

Velik izazov predstavljaju casina, gdje sigurno neće biti posluživanja pića, vjerojatno će njihovo uobičajeno radno vrijeme od 0 do 24 biti skraćeno, a maske će biti obvezne cijelo vrijeme boravka.

Kada je riječ o ugostiteljima, zaposlenici će s maskama i čestu dezinfekciju izdavati hranu i piće za van, neće se moći ulaziti u lokal, ni sjediti na terasama, a za mušterije će vrijediti pravila o okupljanju koja su još uvijek na snazi, odnosno neće ih smjeti biti više od 25 ispred pojedinog restorana, kafića ili slastičarnice.

Pomoć države

Djelatnosti koje s radom ponovno počinju u ponedjeljak pak moći će i dalje računati na pomoć države. Tako će ugostiteljski objekti kojima će se dopustiti izdavanje pića i hrane za van, i to ne samo kave za van kako se to često spominjalo, već svog pića koje imaju u ponudi, i u veljači dobiti subvenciju od 4000 kuna po zaposlenom, kao i fitness centri i teretane, a država će im i za ovaj mjesec nadoknaditi fiksne troškove.

Ministar rada Josip Aladrović, ali i premijer Plenković pojasnili su kako mjere pomoći ostaju i u veljači, a za ožujak će se procijeniti krajem mjeseca s obzirom na epidemiološku situaciju.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/doznali-smo-pod-kakvim-ce-uvjetima-raditi-teretane-i-kako-ce-se-izdavati-kava-za-van-15049931

HAK: Pazite na poledicu

FUNTANA: Poništen natječaj za općinskog pročelnika