in

Poduzetnički uspjeh Istrijana i dva Slavonca – njihovo maslinovo ulje u top 20 najboljih na svijetu

Željeli su samo 10 hektara zemljišta kako bi podignuli zajednički maslinik, ali na kraju im je ponuđeno čak 80. U pet minuta odlučili su uzeti sve i napraviti jednu nevjerojatnu priču koja je nedavno okrunjena ulaskom njihova maslinova ulja u top 20 maslinovih ulja svijeta najuglednijeg vodiča ekstra djevičanskih ulja Flos Olei.

Sve to napravio je trojac hrvatskih branitelja – Mladen Kocijančićiz Pule te Slavonci Velimir Jurić i Martin Milas koji su nakon Domovinskog rata svoj novi dom našli u Istri. Nakon što su umirovljeni, sva trojica hrvatskih branitelja koji se do zajedničkog poljoprivrednog pothvata nisu praktični ni poznavali, odlučili su se baviti maslinarstvom, a državno zemljište u Vodnjanu bila je očito prilika njihova života. Tada nitko nije vjerovao da je stvarno moguće na tom zemljištu podignuti maslinik, budući da je to područje na Vodnjanskoj cesti između Vodnjana i Pule oduvijek bila šuma. Ali oni su uspjeli – od opožarenog šumskog zemljišta stvorili su jedan od najvećih maslinika u Istri s čak 15 tisuća stabala maslina.

Koncesija

– Nakon što smo umirovljeni, shvatili smo da smo premladi da bismo ostatak života bili kod kuće, na kauču, po kafićima. Htjeli smo se nečime baviti kako bismo imali ispunjeno vrijeme. I tako smo zajednički razrađivali nekoliko ideja. Na kraju se ukazala prilika. Država je davala u koncesiju opožarena šumska područja. Mi smo htjeli krenuti s 10 hektara, ali kako je ta čestica puno veća, ponuđeno nam je 80 hektara. Imali smo praktički pet minuta za odlučiti što ćemo i napravili smo taj korak – priča nam Mladen Kocijančić.

Zanimljivo je da se sva trojica prije nikad nisu bavili maslinarstvom, pa su im svi radovi od samih početak bili velika novost. Naravno, kasnije su pohađali stručne seminare i sada su pravi stručnjaci na tom području.

– Na tim počecima sve nam je bilo novo i nismo znali kako što funkcionira. Sjećamo se te prve godine kada smo sadili osam tisuća sadnica. Ni sami nismo znali kako ćemo to izvesti, ali na kraju smo sve posadili u samo šest dana. A bilo je tu puno posla, od same sadnje, do postavljanja paluna, vezivanja mladih sadnica, i zalijevanja. Ostali smo iznenađeni kako smo to brzo napravili – priča nam dalje Jurić dok obilazimo njihovu kantinu na Vodnjanskoj cesti okruženu tisućama maslina. Iduće godine posadili su još sedam tisuća, a tada su bili već poprilično uhodani pa je čitav posao bio završen u samo 4 dana.

Veliki otpor

– Bilo je puno poteškoća s kojima smo se susretali. Prije svega kada smo zemljište dobili u koncesiju, morali smo ga očistiti. Tu je bilo jako puno divljih deponija pa smo s ovog područja odvezli na kamione i kamione krupnog otpada. Isto tako, trebalo je pripremiti teren za sadnju. Bio je kamenit pa smo ga frezali. Bilo je to iznimno uzbudljivo razdoblje – prisjeća se Mladen.

Osim toga, odmah te prve godine nakon što su posadili prvih osam tisuća sadnica, zadesila ih je i velika vremenska nepogoda. Ciča zima, kada je noću bilo i do -13 stupnjeva Celzijusa, pokosila je mlade biljke. To je bila zima kada su poharani brojni maslinici na jugu Istre, pa čak i oni sa stoljetnim stablima.

– To je bila velika šteta. Kasnije smo dio sadnica morali zamijeniti, a one koje su preživjele zimu, morali smo posebno njegovati. Neke smo potkratili praktički nekoliko centimetara od zemlje, pa smo puštali mladice. Nekad je to izgledalo kao da se brinemo za bonsai – sjećaju se ovi maslinari tih prvih godina.

Međutim, i prije nego su krenuli s pripremom terena, naišli su na veliki otpor, i to lokalnog stanovništva iz obližnjeg mjesta Galižana. Mještani su gunđali i protestirali, pa su čak pozvali i vodnjanskog gradonačelnika da im pomogne u njihovoj borbi protiv velikog maslinika, jer su smatrali da će se čitavo područje u konačnici urbanizirati te da se radi o običnim malverzacijama. Vjerovali su da im je netko “ukrao” njihovu šumu gdje su brali šparoge, čuvali ovce, imali divlje deponije smeća.

– Mislili su da ćemo tamo graditi vile s bazenima. Zatim se pojavila priča da ćemo tamo izgraditi trgovački centar, a da je maslinik samo paravan za nekretninski biznis. Na kraju, kada se to nije pokazalo točnim, svi nam čestitaju na ovoj nagradi na koju smo iznimno ponosni upravo zbog toga što znamo što smo sve morali napraviti da do toga dođemo – priča nam Mladen.

Usprkos svim tim početnim teškoćama, maslinik je već 2012. godine bio u prvom rodu kada je proizveo prvih 150 litara ulja.

– Kako smo bili euforični – sjeća se Mladen.

– Tako smo bili ponosni na te naše prve litre ulja. Nije to bila naravno količina za tržište, većinu boca smo poklonili, a bili smo nevjerojatno ponosni – nastavlja Velimir.

Danas proizvode 15 tona ulja, a kada masline budu u punom rodu, očekuju i do 50 tona ekstra djevičanskog ulja kojeg 80 posto čine domaće sorte.

Cijeli članak pročitajte na portalu Novac.jutarnji.hr.

Porečka udruga SF&F Mordele popularizirala društvene igre – u Novoj godini nada se vlastitom prostoru za rad

U Puli teško ozlijeđeno dijete – udarilo ga auto dok je pretrčavalo cestu