in

Božinović objavio nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Davor Božinović - Foto Twitter

Božinović: Od 1.7. svi građani EU koji imaju COVID potvrdu moći će ući bez ikakvih ograničenja u RH. Oni koji nemaju potvrdu, moći će ući s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, s potvrdom o preboljenju ili potvrdom o cijepljenju.

ČLANOVI vlade su održali sjednicu Užeg kabineta. Nakon sjednice ministar unutarnjih poslova Davor Božinović daje izjavu za medije o digitalnim covid-potvrdama.

Nova pravila i za građane Srbije i BiH

“Svi koji imaju te potvrde, moći će bez ikakvih ograničenja doći i ulaziti u Republiku Hrvatsku”, otkrio je. “Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti negativan ne stariji od 48 sati, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili da su cijepljeni. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku”, rekao je Božinović.

Ovo znači da od sada građani Srbije i BiH za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrda – onu za cijepljenje, preboljenje ili negativan test. 

Covid-potvrde kao ulaznica na događaje

Božinović je govorio i o korištenju covid-potvrda za ulazak na događaje. 

“Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na okupljanje više od 100 ljudi”, ističe ministar.

Na mjestima gdje se testira izdavat će se covid-potvrde

“Imamo i dodatnu novinu, a to je da sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim toga što će testirati, moći će izdavati i covid-digitalne potvrde. Moći će ih izdavati HZZO i sve njegove podružnice, na stranicama e-Građani. Kada dođete na testiranje, u roku od tih 15 minuta, koliko se čeka, možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane. Svatko može doći u posjed digitalne covid-potvrde”, kazao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr

Kada je riječ o događanjima poput Đakovačkih vezova i sličnih manifestacija, Božinović kaže da će takva okupljanja kontrolirati lokalni stožeri civilne zaštite.

“Onaj tko organizira, treba mu biti u interesu da se održi tradicija, ali, s druge strane, da se ne dozvoli da bilo koja od tih manifestacija postane žarište koronavirusa”, rekao je.

Izvor Index.hr

Hrvatska ostvarila dva milijuna turističkih dolazaka 10 dana ranije nego lani

Poreč: Asfaltirane ceste u Mičetićima i na Stanciji Padovan