in

ČEKA SE ODLUKA EU: Režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske mogao bi se olakšati

Ilustracija

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 je kazao da će Slovenija svoje propise prilagoditi odlukama EU-a

Režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske mogao bi se u epidemiji koronavirusa uskoro olakšati ako se idućeg tjedna postigne dogovor na razini Europske unije, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Odgovarajući  na novinarskoj konferenciji vlade na pitanje zašto Slovenija ne omogućava ulazak iz država koje je označila kao rizične uz predočenje negativnog testa na Covid-19, kao što to čine neke druge europske zemlje, Kacin je kazao da će Slovenija svoje propise prilagoditi odlukama EU-a koji bi idućeg tjedna trebao predložiti jedinstvene kriterije za prelazak granice.

Međutim, suglasje svih članica o tim kriterijima još ne postoji niti se može zajamčiti, rekao je Kacin.

Slovenija je prije mjesec dana Hrvatsku stavila najprije na žutu, a onda crvenu listu epidemiološki nesigurnih država zbog Covida-19, pa  je od tada osim za posebne slučajeve, prekogranične radnike, tranzit i slično, u nju iz Hrvatske teško putovati jer se na granici dobije odredba o karanteni. Vrijeme karantene prošlog je tjedna skraćeno s prvotnih 14 na deset dana.

Odluka slovenske vlade sredinom kolovoza o tome donesena je zbog tada velikog “importa” zaraza iz Hrvatske zbog povećanog turističkog prometa, ali se situacija zadnjih tjedana promijenila.

Slovenija zadnjih desetak dana bilježi ubrzano povećanje broja novih zaraza, koje su uglavnom rezultat lokalnog prijenosa, a unosa virusa iz inozemstva vrlo je malo.

U zadnja 24 sata u Sloveniji su potvrđene 104 nove infekcije, a broj aktivnih slučajeva prvi put je prešao tisuću. Među novozaraženima su bila samo dva slučaja unosa iz inozemstva, od kojih nijedan nije iz Hrvatske, objavila je vlada te izvijestila da prevladavaju lokalne transmisije u školama, domovima za starije i radnim sredinama kao i zaraze nepoznatog izvora.

Kacin je rekao da vlada planira od idućeg tjedna primjenu novih mjera kojima bi se ograničenja za druženja zaoštrila s do sada najviše dopuštenih skupina od deset ljudi na samo šest, kako je već na snazi u nekim drugim državama koje se susreću s drugim valom epidemije, a uvest će se i obvezno nošenje maski u nekim otvorenim prostorima, primjerice na tržnicama.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/rezim-ulaska-u-sloveniju-iz-hrvatske-mogao-bi-se-olaksati-bit-ce-vam-potrebna-samo-jedna-stvar-15019608

Kada dođe do drugog vala epidemije zatvaranje ekonomije više neće biti opcija

U Hrvatskoj je 212 novih slučajeva, nema preminulih

BALE - Pijana Talijanka teško ozlijeđena nakon slijetanja s ceste i rušenja stupa javne rasvjete

BALE – Pijana Talijanka teško ozlijeđena nakon slijetanja s ceste i rušenja stupa javne rasvjete