in

Cilj mirovinske reforme je imati što starije i siromašnije umirovljenike

Foto: Pixabay.com

Predstavnici parlamentarnih stranaka tzv. Amsterdamske koalicije, odnosno IDS, GLAS i HSS jučer su na konferenciji za medije u Saboru, na kojoj je sudjelovao i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, poručili da neće podržati „mirovinsku reformu“ o kojoj Sabor raspravlja, jer joj je cilj, tvrde oni, imati što starije i siromašnije umirovljenike.

Cilj mirovinske reforme je imati što starije i siromašnije umirovljenike
Foto: ids-ddi.com

– Zahvaljujući ovoj “reformi”, oni koju su radili i uplaćivali dobit će manje, a oni koji nisu dobit će više, dakle, poruka je “počnite raditi s 40 godina pa će vam država još i pomoći, istaknula je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

–  2018. godina je trebala biti godina reformi, no reforme ne stanuju u ovoj Vladi, a još manje u Hrvatskom saboru, kazala je Mrak Taritaš prigovorivši što se ne uvodi obiteljska mirovina te što će se ranije nego je planirano u mirovinu moći ići tek od 67. godine.

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika kaže da je ova tzv. reforma još jedna obmana HDZ-ove vlade. Očito je, dodaje, da je mirovinski sustav ugrožen, posebice kad se zna da je omjer umirovljenika prema zaposlenima 1:1,23. 

– Imamo sve više starih osoba, loše demografske trendove, iseljavanje, sve to nepovoljno utječe na sustav. Ovo je samo gašenje požara, drži Demetlika koji je siguran da će do kraja godine biti puno prijevremenih odlazaka u mirovinu kako bi se izbjegli učinci ove takozvane reforme.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže kako mirovinsku reformu treba donijeti konsenzusom svih političkih aktera.  – Pravi vođa bi napravio suglasje i donio dokument o dugoročnoj strategiji koju bi nakon toga svi provodili, istaknuo je Beljak te je poručio da „svi koji su sposobni za rad, a u mirovini su, trebali bi se vratiti na posao, tek tada se može govoriti o reformi.“

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja zaključio je da ga vrijeđa kada predlagatelj tvrdi da građani prosječno imaju svega 30 godina radnog staža jer se, naglašava, to ne poklapa s podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Od 1998. godine bilježimo, tvrdi, 13-postotno povećanje radnog staža i zato, poručuje, nema razloga za penalizaciju, objavio je IDS na svojim službenim stranicama.

Lučka uprava Umag-Novigrad traži ravnatelja

Lučka uprava Umag-Novigrad traži ravnatelja

Priveden lopov koji je u Pula City Mallu udario zaštitarku

Priveden lopov koji je u Pula City Mallu udario zaštitarku