in

IDEMO NA IZBORE: Danas odluka o raspuštanju Sabora

Sjednica Sabora nastavlja se danas, u ponedjeljak, 18. svibnja, s početkom u 9.30 sati iznošenjem zastupničkih stajališta. Glasovanje o raspravljenim točkama dnevnog reda bit će u 11 sati. Glavni dio današnje Sjednice bit će glasovanje o raspuštanju Sabora. 

Nakon raspuštanja Sabora, parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja. Točan datum odredit će predsjednik Republike.

Vladajuća većina je predsjednika Milanovića obavijestila kako postoje mogućnost četiri datuma za održavanje izbora – 21. i 28. lipnja, odnosno 5. i 12. srpnja.

Inače, ispred zgrade Sabora u tijeku je prosvjed.

Kako je izvijestio Jutarnji.hr, zagrebačka oporba, koja je noć provela ispred zgrade Sabora prosvjedujući protiv njegova raspuštanja prije donošenja zakona o obnovi Zagreba, dočekala je u ponedjeljak ujutro zastupnike zvižducima te povicima “Hoćemo zakon” i “Bandić i HDZ dosta je trgovine”. Predstavnici stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevica, ORaH-a, Radničke fronta i Za grad te njihovi simpatizeri od zastupnika traže da se završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, te da se nakon toga zakon usvoji i tek tada raspusti Sabor.

I kada se danas raspusti Sabor, tehnička će vlada moći nastaviti s poslom.

Vlada Andreja Plenkovića će i nakon raspisivanja parlamentarnih izbora imati gotovo sve važne ekonomske poluge u svojim rukama, pa i u slučaju financiranja novih mjera za pomoć gospodarstvu i građanima, piše Jutarnji.hr. Jedini uvjet koji će pritom morati zadovoljiti jest da ne povećavaju deficit državnog budžeta, jer bi u tom slučaju morali proglasiti izvanredno stanje i uz supotpis predsjednika države Zorana Milanovića donositi uredbe sa zakonskom snagom.

No Vlada neće morati povećavati deficit proračuna da bi financirala te mjere, nego će moći “samo” pronađi dodatne uštede na rashodovnoj strani proračuna i/ili provesti preraspodjele unutar budžeta. To je Vladi omogućeno člankom 4.a Zakona o dopunama Zakona o izvršenju Državnog proračuna za 2020., koji je Sabor donio 19. ožujka ove godine, kojima se ukida ograničenje od maksimalno 5% preraspodjele na pojedinim proračunskim stavkama, odnosno 15% za projekte vezane uz fondove EU.

IDA organizira besplatni webinar o digitalnom marketingu za poduzetnike

PO POSEBNIM MJERAMA u vrtićima na Poreštini 141 dijete – Najviše u Poreču, najmanje u Kašteliru a jedan uopće ne radi