in

Drama u Sloveniji – Političku scenu trese privođenje potpredsjednika vlade i ostavka ministra

Ljubljana/Foto Pixabay

Privođenje slovenskog ministra za gospodarstvo i potpredsjednika vlade Zdravka Počivalšeka, prvog koalicijskog partnera premijera Janeza Janše, potreslo je slovensku političku scenu, a većina opozicije traži održavanje izvanrednih izbora ili glasovanje o povjerenju vladi.

“Umjesto da se ta vlada bavi rješavanjem problema ljudi, mi se svi moramo baviti kriminalnim poslovima koji sežu do njezinih vrhova”, kazala je u izjavi za javnost nova predsjednica slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon, dodavši da zbog skandala vezanim uz nabavu medicinske opreme nije dovoljna ostavka ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa nego bi trebala odstupiti cijela vlada jer više nema moralnog legitimiteta.

“Pozivam Janeza Janšu da da ostavku i da priliku za novu vladu koja bi odmah počela raditi i dobila povjerenje ljudi”, kazala je Fajon.

Kako prenose slovenski mediji, neki od ostalih oporbenih prvaka smatraju također da je vlada zbog malverzacija oko nabave medicinske opreme u epidemiji Covida-19 izgubila svaki legitimitet. No dok su jedni za to da se u slučaju ostavke ili pada vlade raspišu prijevremeni izbori, drugi smatraju da bi se, ako sadašnja vladajuća većina izgubi kontrolu u parlamentu, moglo izvršiti političko preslagivanje i naći kandidat koji bi pristao na pokušaj formiranja nove vlade u kojoj bi dominirala ljevica do redovnih izbora koji su predviđeni tek za dvije godine.

Premijer Janez Janša prihvatio je ostavku svog ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa koji je član Janšine stranke, prešutno se složivši sa Hojsovom ocjenom da su uhićenje i kriminalistička istraga protiv Počivalšeka politički motivirani, ali cijeli slučaj još nije otvorenije komentirao.

Privatna televizijska posaja Nova24.TV čiji je osnivač Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) navodi međutim da su pristrani i politički vođeni postupci protiv Počivalšeka i još nekih vladi bliskih ljudi znak da “duboka država” priprema “državni udar” protiv sadašnje desne vlade.

Cijeli članak pročitajte na portalu Slobodna Dalmacija.

Nacionalni Stožer: U 24 sata zabilježena 52 nova slučaja, Božinović objasnio za koga sve otvaramo granice

Nacionalni Stožer: U 24 sata zabilježena 52 nova slučaja, Božinović objasnio za koga sve otvaramo granice

Predsjednik Milanović otvorio Kaštel Morosini-Grimani čime je dovršena KulTERRA - projekt revitalizacije istarskih kaštela

Predsjednik Milanović otvorio Kaštel Morosini-Grimani čime je dovršena KulTERRA – projekt revitalizacije istarskih kaštela