in

EU IZBORI: Istarski župan prvi na listi Amsterdamske koalicije, Hrelja četvrti

Istarski župan Valter Flego/Foto Ids-ddi.com
Silvano Hrelja (drugi slijeva)

Amsterdamsku koaliciju će svakako valjati uzeti u obzir na izborima za Europski parlament krajem svibnja. Pojedinačni rejting četiri najjače stranke, od njih ukupno sedam koje je čine, u siječnju je bio 8.5 posto (po kombinaciji dva redovna mjesečna istraživanja javnog mnijenja). Taj postotak je sasvim komotno dovoljan za jedan mandat u Europskom parlamentu, a nekoliko manjih anketa koje su ispitivale i snagu koalicija daju im i dvoznamenkastu potporu s koje već puca pogled i k drugom mandatu, objavio je Telegram.hr.

No, lako za europske izbore, ukoliko bi ovakva koalicija, s jezgrom u Glasu, IDS-u, HSS-u i HSU-u, izdržala do parlamentarnih izbora s ovakvom potporom postala bi jedna od vrlo bitnih, možda i ključnih opcija u Saboru. Stoga nije nimalo nevažno kako će se predstaviti na prvim izborima na kojima će ići zajedno, 26. svibnja ove godine. A broj glasova će svakako ovisiti i o listi koju će ponuditi biračima.

NA VRHU FLEGO I RADOŠ, NA DNU BELJAK I MRAK-TARITAŠ

Osnovni oblik, kao i nekoliko prvih i posljednjih mjesta već su definirani. O ostatku će se još pregovarati do nedjelje 24. veljače, kad će lista službeno biti predstavljena. Po onome što se zna, listu Amsterdamske koalicije vodit će istarski župan, IDS-ovac Valter Flego. Na drugom mjestu je već iskusni eurozastupnik Jozo Radoš iz Glasa, koji je u klupama u Bruxellesu i Strasbourgu od 2013. godine, dok je Hrvatska tamo još imala samo promatrače.

Treće mjesto pripada čovjeku koji je najveće iznenađenje ove liste, poznatom liječniku Zoranu Bahtijareviću kojeg je kao nestranačkog kandidata na listu stavio HSS. Četvrti će biti predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, a u prvoj polovici liste, dakle na petom ili šestom mjestu će vrlo vjerojatno ispred HSS-a biti ekonomist Damir Novotny. Negdje po sredini liste trebala bi biti i potpredsjednica Glasa Dijana Topčić-Rosenberg. Posljednja dva mjesta rezervirana su za dva politički vjerojatno najjača imena. Na 11. mjestu bit će predsjednik HSS-a Krešo Beljak, dok će na 12. biti šefica Glasa Anka Mrak-Taritaš.

MRSIĆ NEĆE NA LISTU

Tri manje stranke koje čine Amsterdamsku koaliciju, PGS, Demokrati i Laburisti, imat će po jedno mjesto na ovoj listi, na njenoj donjoj polovici. Najpoznatiji političar iz ovih stranaka, Mirando Mrsić, neće biti kandidat na europskim izborima.

Podsjetimo, na izborima za Europski parlament Hrvatska bira 12 zastupnika, a cijela zemlja je jedna izborna jedinica. Za osvajanje jednog mandata trebat će oko 6,5 posto glasova, a građani imaju i preferencijski glas koji mogu dati jednom od kandidata ili kandidatkinja s liste. Stoga poredak kandidata na listi nije sudbinski ključan – svaki od kandidata koji dobije više od deset posto preferencijskih glasova preskače sve one koji imaju manje glasova od njega.

Kako doznaje portal Telegram.hr, Amsterdamska koalicija će se, barem na ovim izborima, zadržati na broju od sedam članica. Neke od manjih, regionalnih stranaka bi im mogle narednih tjedana izraziti potporu, no neće ići na listu za europske izbore.

DRŽAVA USKRATILA POMOĆ SMRTNO BOLESNOM DJETETU: Nadia ima rijetku genetsku bolest, a jedina nada joj je skupi lijek

Dva zlata i srebra porečkih streličara u Varaždinu