in

Hrvatska izabrala – Evo tko su ljudi koji idu u EU parlament

Nakon što je DIP sinoć u 23.30 sati ažurirao službene rezultate izbora za Europski parlament (oko 96 posto obrađenih glasačkih mjesta), poznato je i kojih će 12 političara u njemu zastupati Hrvatsku. U početku će ih biti 11, a nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a 12.

HDZ (4):

Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko

SDP (4):

Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić, Romana Jerković

Suverenisti:

Ruža Tomašić

Lista Mislava Kolakušića:

Mislav Kolakušić

Živi Zid:

Ivan Vilibor Sinčić

Amsterdamska koalicija:

Valter Flego

Romana Jerković (SDP) je 12. po broju glasova i ići će u Bruxelles nakon što Velika Britanija izlaskom iz EU-a oslobodi “svoja” mjesta u EU parlamentu.

Kako je nadalje objavila Slobodna Dalmacija, prva po broju prreferencijalnih glasova birača je konzervativka Ruža Tomašić s liste Hrvatskih suverenista koja je dobila 69.217 glasova.

Iza nje na drugom mjestu po broju osvojenih preferencijalnih glasova je Mislav Kolakušić koji je dobio 68.214 glasova, a treća je Biljana Borzan (SDP) sa 62.268 glasova. HDZ-ov Karlo Ressler dobio je 51.240 tisuća glasova, a SDP-ov Tonino Picula 48.767 glasova.

Uz Resslera na HDZ-ovoj listi jedina koja je dobila nešto više preferencijskih glasova je Dubravka Šuica (30.700), svi ostali su ispod deset tisuća.

Zavidan broj glasova dobila je i Marijana Petir, 39.345, no to joj nije bilo dovoljno da dohvati europski mandat.

Na listi Amsterdamske koalicije najviše je dobio Valter Flego – 21.154 glasa, dok su Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak osvojili svatko nešto iznad pet tisuća glasova. Najviše na listi Živog zida dobio je Ivan Vilibor Sinčić 17.726 glasova.

Više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Istra Inspirit u središnjoj Istri oživljava rutu PUTEVIMA ŽIVE ŠTRIGARIJE

POREČ: Besplatna edukacija za nezaposlene iz EU fondova