in

IDS, GLAS i HSS: Izvješće pravobraniteljice opravdana je pljuska cijelom državnom vrh

„Izvješće Pučke pravobraniteljice o relativizaciji zločina NDH prvi je hrabar i ispravan potez jedne državne institucije vezan uz radikalizaciju društva i ustaške ispade“, komentar je predsjednika IDS-a Borisa Miletića na nedavno objavljeno izvješće u kojemu se posebno ističe izostanak reakcije državnih institucija na propagiranje ustaštva u Hrvatskoj.

– IDS je kao što znate u listopadu 2017. uputio u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene europske demokracije, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te svih takvih simbola i parola. Predsjednik Sabora očito zavlači i ne želi taj prijedlog Zakona  staviti na dnevni red, što je nevjerojatno, ali istinito, kazao je Miletić.

– Već nekoliko godina upozoravamo kako će odbijanje ključnih institucija da se odlučno odrede prema ustaškom režimu dovesti do toga da će veličanje ustaštva i relativizacija naše povijesti postati nešto što je društveno prihvatljivo. Navedeno izvješće Pučke pravobraniteljice od riječi do riječi ponavlja naše upozorenje te naglašava ignorantnost državnih institucija poput Vlade, Sabora, MUP-a, DORH-a i ostalih da poduzmu adekvatne mjere protiv očiglednog kršenja temeljnih vrijednosti Ustava Republike Hrvatske, kazala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak naglasio je da je kažnjavanje propagiranja fašizma civilizacijsko pitanje te da je izvješće Pučke pravobraniteljice opravdana pljuska cijelom državnom vrhu koji svojim ignoriranjem tolerira mržnju i ponašanje koje je kažnjivo diljem Europe.

– Stav HSS, prve antifašističe stranke u povijesti Hrvatske, po ovom pitanju je jasan. Još 1922. godine, puno prije Drugog svjetskog rata, Stjepan Radić se odredio kao antifašist. Pa bih volio čuti što o tom izvješću misle predsjednica RH i predsjednik Vlade RH. Neka se i oni odrede! A činjenica da se jedna državna institucija, ovoga puta Pučka pravobraniteljica, tako jasno očituje po tom pitanju, daje nam kakvu takvu nadu, zaključio je Beljak.

Na kraju, lideri IDS-a, GLAS-a i HSS-a u svom zajedničkom priopćenju za medije pozivaju predsjednika Sabora da konačno uvrsti IDS-ov prijedlog Zakona na dnevni red kako bismo kao društvo i kao zemlja mogli krenuti dalje.

Promocija hrvatskog poslovnog turizma na devet svjetskih tržišta

Zlatnu kunu za Životno djelo osvojio Franco Palma