in

IDS, GLAS i HSS: Izvješće pravobraniteljice opravdana je pljuska cijelom državnom vrh

„Izvješće Pučke pravobraniteljice o relativizaciji zločina NDH prvi je hrabar i ispravan potez jedne državne institucije vezan uz radikalizaciju društva i ustaške ispade“, komentar je predsjednika IDS-a Borisa Miletića na nedavno objavljeno izvješće u kojemu se posebno ističe izostanak reakcije državnih institucija na propagiranje ustaštva u Hrvatskoj.

– IDS je kao što znate u listopadu 2017. uputio u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene europske demokracije, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te svih takvih simbola i parola. Predsjednik Sabora očito zavlači i ne želi taj prijedlog Zakona  staviti na dnevni red, što je nevjerojatno, ali istinito, kazao je Miletić.

– Već nekoliko godina upozoravamo kako će odbijanje ključnih institucija da se odlučno odrede prema ustaškom režimu dovesti do toga da će veličanje ustaštva i relativizacija naše povijesti postati nešto što je društveno prihvatljivo. Navedeno izvješće Pučke pravobraniteljice od riječi do riječi ponavlja naše upozorenje te naglašava ignorantnost državnih institucija poput Vlade, Sabora, MUP-a, DORH-a i ostalih da poduzmu adekvatne mjere protiv očiglednog kršenja temeljnih vrijednosti Ustava Republike Hrvatske, kazala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak naglasio je da je kažnjavanje propagiranja fašizma civilizacijsko pitanje te da je izvješće Pučke pravobraniteljice opravdana pljuska cijelom državnom vrhu koji svojim ignoriranjem tolerira mržnju i ponašanje koje je kažnjivo diljem Europe.

– Stav HSS, prve antifašističe stranke u povijesti Hrvatske, po ovom pitanju je jasan. Još 1922. godine, puno prije Drugog svjetskog rata, Stjepan Radić se odredio kao antifašist. Pa bih volio čuti što o tom izvješću misle predsjednica RH i predsjednik Vlade RH. Neka se i oni odrede! A činjenica da se jedna državna institucija, ovoga puta Pučka pravobraniteljica, tako jasno očituje po tom pitanju, daje nam kakvu takvu nadu, zaključio je Beljak.

Na kraju, lideri IDS-a, GLAS-a i HSS-a u svom zajedničkom priopćenju za medije pozivaju predsjednika Sabora da konačno uvrsti IDS-ov prijedlog Zakona na dnevni red kako bismo kao društvo i kao zemlja mogli krenuti dalje.

Promocija hrvatskog poslovnog turizma na devet svjetskih tržišta

Promocija hrvatskog poslovnog turizma na devet svjetskih tržišta

Zlatnu kunu za Životno djelo osvojio Franco Palma

Zlatnu kunu za Životno djelo osvojio Franco Palma