in

INCIDENT U SAVUDRIJSKOJ VALI: Cerar najavio da će Slovenija Hrvatskoj uputiti oštru diplomatsku notu

Piranski zaljev/Savudrijska vala

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar najavio je danas da će Slovenija Hrvatskoj uputiti oštru diplomatsku notu zbog nedjeljnog incidenta u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu), kad je hrvatsko policijsko plovilo, po navodima slovenske strane, povrijedilo graničnu crtu na moru i uplovilo u slovenske vode.

“To je bila provokacija visokog intenziteta na koju ćemo odgovoriti prosvjednom notom”, kazao je Cerar u izjavi za medije. Kako je dodao, tim je postupkom Hrvatska nepotrebno zaoštrila situaciju i narušila dobrosusjedske odnose. Time je bilo prekršeno europsko i međunarodno pravo te schengenska granica, što je čudno s obzirom na skoru evaluaciju spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu, ustvrdio je slovenski šef diplomacije te dodao kako je postupak Hrvatske u tom slučaju loš primjer državama zapadnog Balkana na putu u EU. Slovenska policija priopćila je da je u nedjelju veći hrvatski policijski brod uplovio “2,5 kilometara duboko u slovensko more” u zaljevu, ali i “1,3 kilometra” preko crte sredine u Savudrijskoj vali, a na hrvatsku stranu vratio se nakon upozorenja slovenske policije.

Pri tome se zapovjednik hrvatskog policijskog plovila navodno ispričao zbog prelaska sredinske crte razgraničenja, pravdajući se kvarom navigacijskog uređaja. Cerar je kazao da je taj izgovor za Sloveniju sasvim neprihvatljiv.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/cerar-najavio-slovenija-ce-hrvatskoj-uputiti-ostru-diplomatsku-notu-1309414 – www.vecernji.hr

UGASITE SVJETLO: Novigrad 30. ožujka u akciji “Sat za planet Zemlju”

PROJEKT POREČKIH LIONSA: U Galiji otvorena likovna izložba darovitih učenika