in

Mađarska zatvorila većinu granica s Hrvatskom, stranci ne smiju ući u zemlju

OD DANAS su zbog koronakrize otvorena samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Letenye, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). 

Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve), a Mađari koji se vraćaju iz inozemstva morat će u samoizolaciju, piše Index.hr.

Mađari će moći izaći iz 14-dnevne samoizolacije samo ako budu imali dva negativna testa na covid-19, rekao je Gergely Gulyas.

Ima izuzetaka

Izuzeci od zabrane ulaska odnose se na prolaz vojnih konvoja, humanitarnih djelatnika te na poslovna i diplomatska putovanja…

Mađarska Vlada usvojila je nove mjere kao odgovor na trenutno pogoršanu situaciju vezano uz COVID-19. Od 1. rujna 2020. godine stranim državljanima nije dopušten ulazak u Mađarsku, podsjetili su iz Koprivničko-križevačke policijske uprave poručujući da je granični prijelaz Gola kojim obično ljudi s tog područja idu u Mađarsku zatvoren.

Dodaju kako će osobe pod sljedećim kategorijama biti izuzete od spomenutih ograničenja: putnici u teretnom prometu, službeni posjet, poslovna putovanja, putovanja na temelju posebnog zahtjeva, prekogranični radnici (zona 30 km), sportaši koji sudjeluju u sportskim događajima i putnici u tranzitu kroz Mađarsku.

Osobe prema kojima će se postupati kao s mađarskim državljanima: osobama kojima je odobren stalni boravak u Mađarskoj i članovima njihovih obitelji, te osobama koje imaju valjanu dozvolu boravka koju je izdalo policijsko tijelo za strance kojima se dopušta boravak u Mađarskoj u trajanju dužem od 90 dana (viza tipa D je jednakovrijedna).

Mađarska je u skladu s člankom 25. stavkom 1. Uredbe (EU) 2016/399 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2016. o Zakoniku Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), uvela mjere granične kontrole na svim unutarnjim kopnenim i zračnim granicama u roku od 30 dana, počevši od 1. rujna 2020 godine.

Ima iznimki

Mađarska je ipak odlučila dopustiti turistima iz svoja tri istočnoeuropska susjeda, Poljske, Češke i Slovačke, ulazak u zemlju s negativnim testom na koronavirus, priopćeno je kasno u ponedjeljak, baš u vrijeme stupanja na snagu ponovnog zatvaranja njezinih granica zbog pandemije.

Cijeli članak pročitajte na Indexu.

Strani policajci oduševljeni Istrom i projektom SIGURNA TURISTIČKA SEZONA

SKINITE ISTRU S “CRVENE” LISTE” – Apel Istarske županije i gradova prema SLOVENIJI