in

Njemačka cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu: Za povratnike samoizolacija ili negativan test

Kao rizično područje slovi ona općina ili grad gdje je u posljednjih tjedan dana više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika

Njemačka vlada je u petak na preporuku središnjeg epidemiološkog Instituta Roberta Kocha cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja, piše Jutarnji.hr.

Dosad tri županije, Istarska, Zadarska i Primorsko-goranska, nisu bile na crvenoj listi. U petak je cijela Hrvatska proglašena rizičnom.

To znači da za povratnike u Njemačku iz Hrvatske vrijedi 14-dnevna samoizolacija koja se može izbjeći negativnim testom na koronavirus koji nije stariji od 48 sati. Testovi za povratnike iz rizičnih područja su besplatni, ali se priznaju i testovi iz zemlje povratka. 

Njemačka je od petka na listu epidemiološki rizičnih zemlja stavila i Sloveniju, Mađarsku, Cipar i Bugarsku. Na listi se s izuzetkom dvije općine nalazi i Austrija te s izuzetkom Kalabrije i cijela Italija. Po prvi put se i jedna grčka pokrajina nalazi na listi rizičnih područja. Kao rizično područje slovi ona općina ili grad gdje je u posljednjih tjedan dana više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika. U međuvremenu su i najveći dijelovi Njemačke proglašeni rizičnima. 

U Njemačkoj će od ponedjeljka na snazi biti zabrana rada ugostiteljskih objekata i kulturnih i sportskih ustanova. Isto tako su zabranjena i turistička putovanja unutar Njemačke.

Unatoč tomu što je gotovo čitava Europa za građane Njemačke rizično područje, njemačka vlada ustraje na otvorenim granicama i protivi se zatvaranju kao što je to bio slučaj tijekom proljetnog ‘lockdowna’, objavio je Jutarnji.hr.

VIŽINADA: Položeni vijenci u čast blagdanima na Božjem Polju i Sv. Vitalu – Obavijest za mještane

Ususret Noći vještica kolači i kruh od cuke i bučinog ulja u porečkoj TUŠ-A. Štifanića