in

Osim neto plaće od 4.500 eura, evo što će još svaki mjesec dobivati naši europarlamentarci

Foto Valter Flego IDS

Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije. Među njima je samo jedan Istranin, Valter Flego, naš aktualni župan, koji će s te pozicije odstupiti zbog seljenja u Bruxelles.

Kakve plaće i beneficije očekuju naše europarlamentarce? Kako piše Večernji list, oni će svakog mjeseca dobivati 8.757 eura bruto plaće koja nakon oporezivanja u Belgiji iznosi točno 6.800 eura, a nakon što ih i Hrvatska dodatno oporezuje i to po najvišoj stopi, ostane im oko 4.500 eura. No to je gola plaća.

U taj iznos nije uračunata i dnevnica koja iznosi 320 eura, a čime se pokriva trošak smještaja u Bruxellesu, Luxembourgu ili Strasbourgu, gdje se održavaju plenarne sjednice. No, ne i prijevoz do Belgije koji se plaća posebno.

Svaki od zastupnika ima i 24 tisuće eura mjesečno za asistente i 4.200 eura za ured u domovini i troškove tog ureda. 

Isto tako, imaju pravo i na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4.454 eura godišnje, zatim mogućnost korištenja službenih vozila EU parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu te imaju pravo na povrat dvije trećine medicinskih troškova.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/evo-koliko-ce-europarlamentarci-zara-ivati-u-bruxellesu-i-koje-beneficije-imaju-1321966 – www.vecernji.hr


VIŽINADA: Oliver Arman izabran za predsjednika DVD-a “Vitis”

Susret zborova Naš kanat je lip u Poreču 31. svibnja i 1. lipnja