in

Slovačka Hrvatsku stavila na crvenu listu, Danska na narančastu, a Poljska zabranila letove

Plaža Brulo/Foto Tanja Kocijančić

SLOVAČKA je proširila popis zemalja na crvenom popisu, odnosno zemalja koje su visokorizične zbog koronavirusa. Ograničenja na snagu stupaju 1. rujna, a na popisu se našla i Hrvatska.

Od 2. rujna zemlje koje idu na crveni popis zbog koronavirusa su Hrvatska, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Malta, javlja slovačka Pravda a prenosi Index.hr. 

Dodaje kako se ne preporučuje putovati u Grčku koja je isto visokorizična. 

Ljudi koji se vraćaju iz zemalja na crvenom popisu morat će u karantenu u trajanju od 10 dana. 

Sve je objavio ministar zdravstva Marek Krajči, koji je rekao kako Slovačka ima visok broj uvezenih slučajeva i dodao kako su uvezeni slučajevi činili oko 24 posto svih slučajeva u kolovozu. Pritom je naglasio kako je puno slučajeva uvezeno iz Češke, ali i iz Hrvatske, u kojoj je, kako kaže, zadnjih dana došlo do značajnog pogoršanja situacije.

DANSKA je u četvrtak stavila Hrvatsku na narančastu, “karantensku” listu zemalja zbog covida-19, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, upozoravajući da se ne putuje u Hrvatsku ako nije nužno.

“Ovaj tjedan Francuska i Hrvatska dodane su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31,3, a za Hrvatsku 32,6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30”, stoji na stranici ministarstva.

Od 29. kolovoza za ulazak u Dansku treba navesti razlog ulaska u zemlju 

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji 2 tjedna.

Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku. 

Od 29. kolovoza u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih “karantenskih” zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunjske ili Španjolske, trebati navesti razlog svog posjeta. 

Hrvatsko veleposlanstvo u Kopenhagenu upozorilo je na svojoj Facebook stranici hrvatske državljane da će od  “29. kolovoza u ponoć biti u narančastoj kategoriji preporuka za putovanje” te moli da se oni od tada ponovno detaljnije informiraju o uvjetima ulaska u Dansku, navodi Index.hr.

POLJSKA će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom, piše Jutarnji.hr.

Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene.

“Zbog prijetnje širenja zaraze virusom SARS CoV-2, nužno je provesti pravo na uvođenje zabrane letenja.. kako bi se smanjila na najmanju moguću mjeru prijetnja javnom zdravlju”, kaže se u uredbi.

Otkazani Dani Zigante tartufa

Istarski Stožer – U petak 9 novozaraženih, većina bliski kontakti ranijih slučajeva