in

Talijanska unija reagirala na slovensko pooštravanje mjera na granici

Talijanska unija, koja zastupa interese talijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj, upozorila je u pismu slovenskom premijeru Janezu Janši da će najavljeno novo zaoštravanje režima na granici zbog pandemije imati negativne posljedice za prekograničnu suradnju te pozvala da se nađu alternativna rješenja, piše Index.

Slovensko-talijansko pogranično područje i područje Istre jako su isprepleteni i povezuje ih tijesna suradnja, a nove bi mjere mogle imati teške posljedice za prekograničnu suradnju i plodne odnose, navedeno je u pismu slovenskom premijeru, prenose slovenski mediji.

Talijanska unija pozvala je zato slovensku vladu da se predlože alternativne mjere, odnosno izuzeci za sustav prijelaza granice za lokalno stanovništvo koje živi uz državne granice.

Porast broja novozaraženih

Slovenska vlada u četvrtak je zbog širenja broja zaraženih novim varijantama koronavirusa donijela mjere za zaoštravanje kontrole ulaska u zemlju. Tako se u ponedjeljak uvode kontrolne točke na granicama s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Na granici s Italijom bit će cijeli dan otvorena tri granična prijelaza, a dio dana i malogranični prijelazi za lokalno stanovništvo. Novost je i to da će od 15. ožujka negativni test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, morati imati svi koji prelaze granicu, čime se ukidaju prijašnji izuzeci i povoljniji režim ulaska za radne migrante, one koji u Sloveniji imaju zemlju, dolaze radi obrazovanja ili skrbi za imovinu i slično.

Neće se morati testirati samo djeca mlađa od 13 godina, ali negativan test moraju podnijeti oni koji ih voze.

Negativan test na koronavirus ne stariji od tjedan dana pri ulasku u Sloveniju trebat će imati i oni koji ulaze iz Hrvatske.

Žičana ograda s Hrvatskom

Uz to, slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će u sljedeća dva tjedna vlada objaviti natječaj za nabavu 50 kilometara dodatne žičane ograde koja bi se postavila na granici s Hrvatskom zbog opasnosti ilegalnih migracija.

Cijeli članak pročitajte na Indexu

Istra – U subotu 5 novih slučajeva, većina i dalje iz samoizolacije

TAR: Uspješna vatrogasna vježba spašavanja djece u Morskom konjiću