in

Slovenski sud ukinuo zabranu odlaska u Hrvatsku

Ilustracija

Slovenski ustavni sud privremeno je suspendirao odluku vlade o zabrani putovanja u države s crvene epidemiološke liste, na kojoj je i Hrvatska, pa se ona neće primjenjivati do konačne odluke o njezinoj usklađenosti s Ustavom, navodi Index.

Na slovenskoj crvenoj listi i Hrvatska

“Pravo na slobodu kretanja jedno je od temeljnih sloboda iz europske pravne stečevine i brojnih međunarodnih konvencija, a ključna je i za učinkovito djelovanje demokratskog sistema. Provođenje ovakve vladine odluke ograničava prava velikog broja stanovnika Slovenije”, obrazložili su ustavni suci.

Dodaju da se pri ograničenjima kretanja ili napuštanja države treba voditi računa o individualnim okolnostima pojedinca i nediskriminatornosti.

Na slovenskoj crvenoj listi epidemiološki rizičnih destinacija je zbog pandemije covida-19 trenutno 158 država, među njima i sve četiri susjedne, uključujući Hrvatsku.

Hojs oštro kritizirao odluku

Vlada je takvu odluku donijela 29. ožujka i od nje su bili izuzeti samo oni koji su preboljeli covid-19 ili cijepljeni s obje doze cjepiva.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs pravdao ju je brigom da ne bi došlo do velikog uvoza virusa u Sloveniju u sezoni kad za uskrsne blagdane velik broj slovenskih državljana i rezidenata sa stalnim prebivalištem odlazi u države s područja bivše SFRJ, gdje imaju obiteljske veze ili imovinu.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/slovenski-ustavni-sud-privremeno-suspendirao-zabranu-odlaska-u-rizicne-drzave/2267432.aspx

ROVINJ: Otvorena izložba “Veliki Piruzi – Rimski brodolom na hridi kod Rovinja”

U svibnju cijepljenje svih u turizmu osim sezonaca