in

SLUŽBENO JE: Slovenija i Velika Britanija stavile Hrvatsku na crvenu listu

Ilustracija

SLOVENIJA i Velika Britanija stavile su Hrvatsku na crvenu listu.

Prvo je stigla vijest da nas je Britanija stavila na crvenu listu, a odmah potom stigla je i vijest iz Slovenije. Slovenija je odluku donijela na sjednici vlade, objavio je Index.hr.

Hrvatska će službeno od ponoći biti na slovenskoj crvenoj listi, a to znači da će svi koji ulaze u Sloveniju iz Hrvatske, uključujući i slovenske državljane, morati u dvotjednu izolaciju. Tranzit kroz Sloveniju će i dalje biti moguć.

Slovenci će se s odmora bez obvezne karantene moći vratiti najkasnije u ponedjeljak. Na presici slovenske vlade rečeno je kako se nadaju da će se stanje u Hrvatskoj popraviti i da će iz tjedna u tjedan procjenjivati situaciju te da će, ako budu takve prilike, vratiti Hrvatsku na žutu listu. U nekim iznimnim slučajevima bit će moguć povratak u Sloveniju bez karantene, uz negativan covid-test, primjerice za slovenske sportaše. Iznimka će vrijediti i za one koji imaju neodgodiv posao u Hrvatskoj, a posebno su istaknuti zdravstveni radnici. 

Slovenci koji su vlasnici nekretnina ili plovila u Hrvatskoj moći će otići srediti svoje nekretnine ili pokretnine, no morat će se u određenom roku vratiti u Sloveniju. 

Sličan scenarij očekuje i sve one koji će iz Hrvatske ići u Veliku Britaniju, uključujući i Britance koji se vraćaju s odmora. Svi koji u Britaniju ulaze iz Hrvatske morat će u 14-dnevnu karantenu, rekao je ministar prometa Grant Shapps.

Kako je napisao na Twitteru, mjera stupa na snagu u subotu, u 04:00 sati po britanskom vremenu.

Uz Hrvatsku, na britansku crvenu listu su dodane još dvije zemlje – Austrija i Trinidad i Tobago. S popisa je skinut Portugal nakon što je broj novozaraženih u toj zemlji počeo padati.

Hrvatska je i na austrijskoj crvenoj listi, Njemačka na crvenu listu stavila dvije dalmatinske županije

Ranije u četvrtak Njemačka je izdala upozorenje za putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na covid-19 a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji.

Takvu je odluku ranije donijela i Austrija, za cijelu Hrvatsku, objavio je Index.hr.

Novi neslavni rekord – U zadnja 24 sata čak 255 novih infekcija!

Prva edicija Festivala Encijan posvećenog promociji Ćićarije – online izdanje putem Facebook stranice projekta Kaštelir