in

ZASAD KAMPANJA IDE DALJE: Raste broj oboljelih, ali nitko ne razmišlja o odgodi izbora

Iako zadnjih nekoliko dana značajno raste broj oboljelih od koronavirusa u cijeloj zemlji, a čak se i glavni hrvatski epidemiolog, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, od četvrtka nalazi u samoizolaciji, nitko u vrhu hrvatske politike ne pomišlja o mogućoj odgodi izbora 5. srpnja.

Komentirajući porast zaraženih i moguće oštrije mjere u nekim sredinama predsjednik države Zoran Milanović rekao je kako ne vidi na koji bi način to moglo utjecati na odgodu izbora.

– Ne vidim odgodu u ovom trenutku i podržavam ublažavanje i ukidanje onih rigoroznih mjera. Bojim se da povratka nema, i ne možemo se vraćati na raniju vrstu zatvaranja, to je bila reakcija straha, reakcija na nepoznato, novo, prijeteće, sad znamo koliko je to opasno i vodit ćemo se time da se mora zaštititi starije i kronično bolesne, a to smo znali i ranije – poručio je predsjednik Republike, piše Slovodna Dalmacija.

I prvi čovjek Sabora Gordan Jandroković,nije za odgodu, smatra da će situacija biti takva da se izbori 5. srpnja mogu regularno održati.

Do sad nismo imali slučaj da su već raspisani parlamentarni izbori zbog izvanrednog stanja otkazivani, no zakonski je to moguće učiniti.

U više navrata o tome su dali mišljenje ustavnopravni stručnjaci od kojih su neki i doktorirali na temi izvanrednih stanja. A prema njihovoj ocjeni u slučaju da se tijekom kampanje epidemiološka situacija pogorša tako da izbore nije moguće regularno provesti, onda bi, prema Ustavu, odluku da se izbori odgađaju mogao donijeti predsjednik Republike Zoran Milanović uz supotpis predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Ta bi uredba imala zakonsku snagu jer bi nastupila okolnost iz čl. 17 i čl. 101 Ustava u kojoj se parlament ne može sastati, a treba djelovati.

No, kao što se može vidjeti iz njihovih izjava o tome se trenutačno ne razmišlja ni na Pantovčaku ni u Banskim dvorima.

 – U situaciji u kojoj smo sada, pa čak i da se ona pogorša, uz pridržavanje mjera izbori se mogu održati bez ikakva straha. Naravno, da se dogodi eskalacija kao u Brazilu, onda bi se odgodili, ali to se neće dogoditi – kaže epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić.

Idući tjedan sastaju se članovi Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će dogovoriti epidemiološke mjere koje će važiti na sam dan izbora, i za one građane koji su u samoizolaciji kao i za one koji izlaze na birališta.

– Nakon tog razgovora, a najkasnije do 1. srpnja DIP će izdati službenu uputu o provođenju izbora na izborni dan u suradnji s HZJZ-om, a vezano uz epidemiološke uvjete za sve glasače – kazao nam je glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

Cijeli članak pročitajte na https://slobodnadalmacija.hr/

VIŽINADA - Obilježen Dan antifašističke borbe

VIŽINADA – Obilježen Dan antifašističke borbe

Porečke kuglačice sezonu završile sa SREBROM oko vrata

Porečke kuglačice sezonu završile sa SREBROM oko vrata