in

Postojat će potvrde o cijepljenju i testiranju, ali to nije diskriminacija

Screenshot HRT

Svijet je punih godinu dana u pandemiji covida. Zarazilo se 120 milijuna ljudi, umrlo više od 2 milijuna i 600 tisuća. Uvedena su mnogobrojna epidemiološka ograničenja koja ne dopuštaju život na koji smo se naviknuli. Stvorena su cjepiva koja bude nadu. Širenje zaraze ne prestaje. U Otvorenom HRT-a se raspravljalo o situaciji u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji.

Prodekan Medicinskog fakulteta u Ljubljani, predstojnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec je rekao da policijski sat u Sloveniji nije popularan, ali da treba smanjiti kretanje ljudi u noćnim satima, objavio je Index.

“Imamo tjedni prosjek od 707 novozaraženih, to nije dobro. Najviše nas zabrinjavaju novi sojevi virusa”, rekao je Petrovec.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kaže da je pojava mutiranih virusa zakomplicirala situaciju.

“Britanski soj je zavladao Europom, ali ulazi u fazu sporijeg širenja. Južnoafrički soj još nije detektiran u svim zemljama, kao i brazilski”, rekla je Markotić.

“Serija cjepiva koju su druge zemlje blokirale nije stigla u Hrvatsku”

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić je rekao da je pandemija na površinu izbacila niz slabosti, ali i dobrih stvari. Pohvalio je Ministarstvo i članove Stožera za njihov rad.

“Danas je bolja organizacija unutar bolnica, puno je lakše se prilagoditi povećanju broja pacijenata. Danas smo ekipiraniji i imamo veliko iskustvo”, rekao je.

Markotić je komentirala situaciju s AstraZenecom.

“Uobičajeno je da dođe do nuspojava nakon cijepljenja. Ono što se do sada zna je da jedna smrt i jedna embolija u Austriji nisu povezane s cjepivom. U svakoj proizvodnji imate serije, normalno je ako se pojavi sumnja, da se zaustavi cijepljenje tom serijom”, rekla je Markotić.

Kaže da serije koju su druge zemlje privremeno blokirale nema u Hrvatskoj.

Markotić kaže da je realnost da će postojati potvrde o cijepljenju i testiranju, ali smatra da to neće biti diskriminatorno.

Cijeli članak pročitajte na Indexu na linku https://www.index.hr/vijesti/clanak/markotic-postojat-ce-potvrde-o-cijepljenju-i-testiranju-ali-to-nije-diskriminacija/2260573.aspx

TAR ukinuo funkciju donačelnika i smanjio broj vijećnika, ali ipak nešto važno ostaje

Novi župnik u Kašteliru: ŽELIMIR BAGAVAC, bivši profesionalni nogometaš i rimski student: “Jedva čekam sa sumještanima zaigrati nogomet”