in

Postupak mirenja nije uspio: SUTRA POČINJE ŠTRAJK U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Ilustracija

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, nastavljen je u srijedu i završio je neuspješno. Nakon višesatnog sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da mirenje nije uspjelo, objavio je portal Jutarnji.hr.

– Štrajk započinje 10. listopada u osnovnim i srednjim školama, najavio je Branimir Mihalinec ispred NSZSSH te istaknuo da će sutra svo nastavno i nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama štrajkati.

– Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno, kazao je Mihalinec, prenosi N1.

– Naši zahtjevi su moralni. Očekujemo odaziv svih članova i nečlanova i da će sutra cijeli sustav biti u blokadi. Sutra cijeli dan štrajkamo, prema napucima koji su u školama, ujutro će se početkom smjene odraditi skupovi radnika, gdje će svi biti upoznati s našim zahtjevima i sa stavom Vlade, u školama ostaju štrajkaški odbori, a kolege ne moraju raditi, jer kad smo u štrajku, obustavljamo rad”, rekao je danas Mihalinec, dodavši da će se u osnovnim školama osigurati čuvanje manje djece i djece s poteškoćama u razvoju, ako nema nikoga drugoga tko se o njima u vrijeme štrajka može brinuti.

– Upućujem poruku roditeljima, ovo nije štrajk protiv njih, nego za dostojanstvo svih učitelja koji su u odgoju i obrazovanju. U ovakvoj situaciji i oni mogu učiniti malu žrtvu, rekao je Mihalinec.

Kako će izgledati štrajk u školama?

Mihalineca smo još ranije zato pitali da objasni kako štrajk može izgledati i kako se to odnosi na djecu i roditelje.

– Kolektivni ugovor propisuje tko ne smije štrajkati. To su ljudi zaposleni na mjestima pogona za grijanje, energije i podjele hrane u učeničkim domovima – kaže Mihalinec i dodaje da to znači kako svi ostali mogu biti u štrajku.

Prvog dana štrajka održava se skup radnika s dežurnim štrajkaškim odborom, nakon čega mogu ići kući i do prestanka štrajka ne rade.

Trebaju li ili ne za vrijeme štrajka učenici dolaziti u školu ne odlučuju niti učitelji niti sindikati.

– To je odgovornost ravnatelja svake škole. Od ravnatelja bi bilo odgovorno da učenicima kaže da ne dolaze, jer na njih nitko neće moći paziti. Tako da tu odluku donosi ravnatelj – kaže Mihalinec.

Naravno, najosjetljivija je situacija s osnovnom školom, poglavito nižim razredima i djecom koja pohađaju boravak u školi jer imaju zaposlene roditelje pa ne mogu biti sami kod kuće.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sutra-pocinje-strajk-u-skolama-doznajemo-sve-detalje-dobili-smo-odgovor-sto-ce-biti-s-djecom-koja-pohadaju-boravak-anketa-podrzavate-li-strajk/9461612/

DJEČJI TJEDAN: Gradonačelnik Poreča posjetio sve prvašiće - donosimo fotografije svih razreda

DJEČJI TJEDAN: Gradonačelnik Poreča posjetio sve prvašiće – donosimo fotografije svih razreda

Bez vode 13. lipnja Mihatovići i dio Višnjana

Bez vode 10. listopada dio Vižinade