in

Premijer o covid-dodatku za umirovljenike: Nekima i do 1.500 kuna

Premijer/Twitter Vlade

Premijer je najavio da ovaj covid dodatak za umirovljenike nije oporeziv te da ne može biti predmet ovrhe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je će danas predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima. Premijer je, naime, prošloga tjedna najavio kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti isplaćen covid dodatak umirovljenicima. Nakon današnjeg sastanka premijer je dao izjavu za medije i objavio koliki će biti covid dodatak te kada će biti isplaćen.  

– Vodili smo razgovore kako da pomognemo najranjivijoj skupini u Hrvatskoj, to su umirovljenici. Danas je 31. ožujka ove godine u odnosu na 31. ožujak prošle godine, imamo 18 tisuća osiguranika više. Prosječna mirovina je 2880 kuna. Kroz reformu mirovinskog sustava smo povećali mirovine za 13,5 posto. U zakonima smo vodili računa o sugrađanima koji imaju najniže mirovine, njima se mirovina povećala za još 3 posto, rekao je Plenković. 

Rekao je kako su došli do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bi jednokratno isplatili umirovljenicima primanje radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom covida-19, piše Jutarnji.hr.

– Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna, isplatit će se primanje u iznosu od 1200 kuna. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja 1500 do 2000 kuna, isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja od 2000 do 3000 kuna isplatit će se iznos od 600 kuna te onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja između 3 i 4 tisuće kuna, isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 400 kuna, rekao je.

– Kada je riječ o ovim primanjima, važno je napomenuti nekoliko točaka oko kojih smo se usuglasili, što će umirovljenicima biti posebno važno. Jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ono ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja. Prema našim podacima, ovom odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja trebalo bi biti obuhvaćeno oko 850 tisuća umirovljenika. Bit će isplaćeno ukupno oko 600 milijuna kuna. Tu će biti obuhvaćeni i korisnici razmjerne mirovine – kazao je premijer.

Isplata će ići krajem travnja ili početkom svibnja najavio je Plenković. Ministar Josip Aladrović kazao je da je datum početka isplate 30. travnja, a svi od kojih će se morati prikupljati dodatnu dokumentaciju će biti nešto kasnije u obradi i isplati, piše Jutarnji.hr.

BRNJAC: Otpisat će se 50% paušala turističke pristojbe i članarine za sve iznajmljivače i OPG-ove

Jedan jurio Ipsilonom, a drugi vozio s 2 promila