in

Premijer Plenković: ‘Proglašavamo katastrofu‘

Premijer/Twitter Vlade

Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razumijem zabrinutost g. Dumbovića, rekao je premijer

Na početku sjednice Vlade govori premijer Andrej Plenković. Usvojen je i dnevni red. Vlada je minutom šutnje odala počast za osmero mladih koji su prije nekoliko dana izgubili živote kraj Posušja u BiH.

– Danas imamo točke uglavnom vezane za saniranje posljedica potresa. Pozdravljam s nama ovdje i župana Žinića, župana Kožića, v.d. županice Furdek Hajdin. Tu je i g. Markt, prvi čovjek Crvenog križa, prvi čovjek HGSS-a g. Granić, glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković i državni tajnik za stambeno zbrinjavanje, g. Mažar. Danas je točno tjedan dana od prvog potresa, a šest dana od razornog potresa 6.2 u kojem je sedam ljudi izgubilo život. Ovaj potres je prouzročio ogromnu štetu na velikom području. Danas ćemo izvijestiti javnost što je do sada poduzeto u pomoći unesrećenima i sanaciji. Ozlijeđeno je 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, a šest ih je otpušteno. Ozlijeđena su i četiri vatrogasca, a jedan volonter je poginuo prilikom pomaganja. U subotu je bio i dan žalosti, a još jednom izražavam sućut obiteljima. Prema podacima Seizmološke službe, tlo se i dalje trese, zabilježen je velik broj manjih ili srednje jakih potresa. To ne znači da moramo biti u strahu ali i dalje trebamo svi biti na oprezu. Vlada je reagirala promptno, bili smo na terenu odmah u 10 sati u Petrinji, bio je i predsjednik i niz ministara. Bili smo i u Sisku. U utorak smo opet bili tamo. 16 od 18 članova Vlade već je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a dvoje članova će ići sutra, rekao je Plenković, piše Jutarnji.hr.

Plenković: ‘Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji’

– Na terenu su i brojni statičari i građevinski inženjeri, neki su ozlijeđeni nakon 2. potresa. Nadam se da se dobro oporavljaju. Njihovo iskustvo je izrazito važno, a donijeli smo i odluku o naknadi njima za rad koji su do sada radili volonterski, rekao je Plenković i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli nakon ovih potresa. 

– Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razumijem zabrinutost g. Dumbovića i teške okolnosti, ali on zna da smo uz njega i uz građane Petrinje i bit će još potpore i podrške tom gradu. Učinili smo puno u području zdravstva. Dvije bolnice su praktički evakuirane a pacijenti zbrinuti. Ministar Beroš je rekao da je dio zgrada u bolnici u Sisku ipak takav da se u njima može boraviti pa će moći primiti više od 50 pacijenata koliko se procjenjivalo u prvim danima. Hvala i brojnim građanima koji su uplatili sredstva da se u ovoj situaciji pomogne ljudima. Prvi odaziv je veliki signal potpore i želje da se pomogne. Vlada je trenutno suočena s dvije krize, covid-19 i potrese, mi smo odlučili danas proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke, ali i oformiti Stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Bit će uključeni i predstavnici svih resora. Zamjenici će biti Milošević i Horvat, rekao je Plenković i zaključio: ‘Pokazat ćemo da imamo snage nositi se s posljedicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu’.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-proglasavamo-katastrofu-15040553

UMAG: Vozio s 2,06 promila i sletio s ceste – Kažnjen s 15.000 kuna

POREČ: Aktivna rasvjeta na cijelom sjevernom dijelu zaobilaznice