in

Primorsko-goranska županija ima najgoru epidemiološku sliku u Europi

Korzo - Foto Grad Rijeka

Primorsko-goranska županija ima najgoru epidemiološku sliku u Europi prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Unatoč tome što je danas prijavila svega osam novozaraženih, Primorsko-goranska skočila je za jedno mjesto na popisu regija u kojima je najgore stanje. PGŽ je najgora u dvije kategorije – prema sedmodnevnoj incidenciji (broju novozaraženih na 100.000 stanovnika) i prema apsolutnom broju novozaraženih u proteklih sedam dana, piše index.

Screenshot WHO

Lockdown je na snazi već nekoliko dana, a iz lokalnog stožera najavili su i moguće pooštrenje mjera ako se situacija ne bude mijenjala na bolje. 

Među 10 najgorih regija četiri hrvatske županije

Na WHO-ovoj epidemiološkoj karti europskih regija čak su četiri hrvatske županije među deset najgorih. Primorsko-goranska prednjači sa sedmodnevnom incidencijom od 689 na 100.000 stanovnika. Peta je Varaždinska s incidencijom od 530, dok je na šestom mjestu Šibensko-kninska s incidencijom 527. Sedmo mjesto zauzima Međimurska županija čija sedmodnevna incidencija iznosi 521. 

Kada se pogleda 14-dnevna incidencija, Primorsko-goranska županija je i u toj kategoriji najgora regija Europe s 1.329 novozaraženih na 100.000 stanovnika. 

Prema dvotjednoj incidenciji među deset najgorih regija Europe ne upada nijedna druga hrvatska županija. Šibensko-kninska je na 11. mjestu s incidencijom od 1.017. 

Šef Stožera civilne zaštite PGŽ-a Mladen Šćulac poručio je u nedjelju da postoji mogućnost postrožavanja mjera ako se stanje ne popravi. Najavio je zatvaranje svega osim trgovina prehranom ako brojke osjetno ne padnu. 

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/primorskogoranska-zupanija-ima-najgoru-epidemiolosku-sliku-u-europi/2269840.aspx

Mladi porečki rukometaši snage odmjerili s Trsatom i Zametom

Aktivni u zajednici kreću s provedbom društvenih programa na području 5 županija