in

Produljeno trajanje covid-potvrda

Ilustracija Pexels

Prema odluci Nacionalnog stožera, u sustav EU digitalnih covid-potvrda u Hrvatskoj od danas je implementirano novo pravilo, kojim se produžuje trajanje potvrda o cijepljenju na 365 dana. Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i na one ranije izdane.

Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo. 

Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a u slučaju putovanja u druge zemlje, svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Sukladno prihvaćenoj reviziji dokumenta od strane mreže e-Zdravstva Europske komisije od 29. rujna 2021. omogućeno je izdavanje EU digitalnih COVID potvrda i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU.

Ovo su pravila izdavanja covid-potvrde

S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU.

Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti covid-19, osobe koje su cijepljene s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze – primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer – te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.

Izvor Index.hr

MJESEC PODUZETNŠTVA U POREČU – Među brojnim aktivnostima i posjet pogonu za proizvodnju aviona

Inspekcije u nadzoru tržnica diljem Hrvatske