in

Restrikcije u Italiji: Kafići rade do 18 sati, zatvaraju se teretane, kina, javni bazeni, noćni klubovi…

Mjere na snagu stupile u ponedjeljak kao rezultat dogovora vlade premijera Giuseppea Contea i regionalnih vlasti

Talijanske vlasti u nedjelju su donijele odredbu po kojoj se do 18 sati moraju zatvoriti svi barovi i restorani, a potpuno se zatvaraju teretane, kina i javni bazeni, u nastojanju da se pokuša suzbiti ponovno ubrzano širenje koronavirusa u zemlji u kojoj svakodnevna stopa zaraze ponovno doseže nove neslavne rekorde, piše Jutrarnji.hr.

Mjere na snagu stupaju u ponedjeljak kao rezultat dogovora vlade premijera Giuseppea Contea i regionalnih vlasti. Uslijedile su nakon dvodnevnih prosvjeda u Napulju i Rimu protiv policijskog sata koji je prošli tjedan uveden u brojnim talijanskim regijama.

Svjesna golemih troškova koje za sobom povlači gašenje gospodarstva, vlada u Rimu priopćila je da ne želi ponoviti sveopći lockdown kakav je odredila u prvoj fazi krize. U priopćenju stoji da su vlasti prisiljene postupno pojačavati restriktivne mjere s obzirom na to da se pandemija ponovno ubrzano širi, nakon zamijećenog usporenja tijekom ljeta.

Uredbom se ljudi pozivaju da ne izlaze iz svojih domova ako ne moraju, da kontakte ograniče na članove uže obitelji te da ne kontaktiraju s osobama izvan nje, no ne uvodi se obvezan policijski sat niti lockdown u cijeloj zemlji, a većina tvrtki i trgovina ostaje otvorena. 

No s ciljem suzbijanja daljnjeg širenja zaraze, usluge što ih pružaju barovi i restorani bit će podložne brojnim kontrolama. Kina, kazališta, sportske dvorane i noćni klubovi bit će zatvoreni navodi Jutarnji.hr. Skijališta mogu koristiti samo profesionalni skijaši.

U skladu s novom odredbom nastava će se u tri četvrtine srednjih škola obavljati online da bi se ograničio fizički boravak učenika u školskim zgradama.

U subotu su vlasti izvijestile o novih rekordnih 19.644 slučaja zaraze u jednom danu, kao i o 151 smrtnom slučaju. Italija je premašila granicu od pola milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije u veljači, kada je bila prva pogođena zemlja u Europi. Posljednja dva dana dnevni broj slučajeva COVID-19 dostizao je gotovo 20.000. Italija sa 37.210 preminulih ima drugu potvrđenu smrtnost od posljedica zaraze koronavirusom u Evropi, iza Velike Britanije.

Nacionalni stožer: 828 novih slučajeva, 15 osoba umrlo – među njima i maturantica

Među 10 najboljih hrvatskih bistroa 3 su iz ISTRE