in

Sabor donio paket poreznih zakona koji će rasteretiti građane

Sabor je jučer većinom glasova donio paket od devet poreznih zakona, koje u vladi najavljuju kao “treći krug poreznog rasterećenja” koji bi građane trebao rasteretiti za 2,8 milijardi kuna. Porezna bireforma trebala bi stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, objavio je Indeks.hr.

“To je porezno rasterećenje do sada iznosilo 3,8 milijardi kuna, a u trećem je krugu riječ o 2,8 milijardi kuna, što je ukupno rasterećenje od 6,4 milijarde kuna”, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Riječ je o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost, porezu na promet nekretnina, porezu na dobit, porezu na dohodak, doprinosima, fiskalizaciji u prometu gotovinom, općem poreznom zakonu, administrativnoj suradnji u području poreza te o zakonu o trošarinama.

Najviše amandmana, njih 22, upućeno je na Zakon o porez na dodanu vrijednost (PDV), kojim se od početka iduće godine planira sniženom stopom od 13 posto oporezivati svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja, kao i dječje pelene.

U konačni zakonski prijedlog ušla je i stopa od 5 posto na sve lijekove, one koji se izdaju na recept i bez njega, te smanjenje stope PDV-a na usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika s 25 na 13 posto.

Izjednačena stopa PDV-a na knjige, novine i časopise neovisno u kojem su obliku 

Vlada je prihvatila dva HDZ-ova amandmana kojima se implementira EU-ova smjernica kako bi se izjednačila stopa PDV-a na knjige, novine i časopise, neovisno o tome u kojem su obliku. Tako bi se stopa od 5 posto, koja se sada primjenjuje na tiskana izdanja, primijenila i na elektronička izdanja knjiga, udžbenika i drugih publikacija.

‘Zeleno svjetlo’ dobilo je i uvrštenje mahunastoga suhog povrća na listu primjene snižene stopa PDV-a od 13 posto.

Osnovni cilj izmjena Zakona o porezu na dohodak je dodatno smanjenje poreznog opterećenja rada i poduzetništva te daljnje pojednostavljenje poreznog sustava, izmjenama Zakona o doprinosima ukidaju se dva doprinosa – za zapošljavanje od 1,7 posto i za zaštitu zdravlja na radu od 0,5 posto, ali se istodobno povećava doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto, objavio je portal Index.hr.

Opatija: Tri mjeseca besplatnog parkiranja vikendom

Američka tradicija u Hrvatskoj: Lani smo na Black Friday potrošili pola milijarde kuna