in

Slovenski mediji: Nakon povratka u Hrvatsku treba li u karantenu ili na testiranje?

Posljednjih dana ponovno raste broj slučajeva uvoza novih koronavirusnih infekcija iz Hrvatske. Medicinska struka je zabrinuta zbog toga. Šefica stručno-savjetodavne skupine za covid-19, Bojana Beović, predviđa da će političari predložiti "značajno stroži režim na granici", spominjući karantenu ili barem obavezno testiranje po povratku iz Hrvatske, piše slovenski portal Siol.net.

Među potvrđenim infekcijama novim koronavirusom u Sloveniji bilo je više nego dvostruko više uvezenih slučajeva u posljednjem tjednu iz Hrvatske, nego što je bilo lokalnog prijenosa. 
Od 33 uvezena slučaja, 27 ih je iz Hrvatske, a mnogi zaraženi spominju druženje na zabavama na plaži, objasnila je medijima u današnjem priopćenju Marta Grgič Vitek iz slovenskog Centra za zarazne bolesti Nacionalnog instituta za javno zdravstvo (NIJZ). Prema njenim riječima, trenutačni dnevni unos već je problem, piše STA. Granicu s BiH i Srbijom Slovenija zatvorila s manjim ulascima
Takvo je mišljenje i Bojana Beović, voditeljica stručno-savjetodavne skupine za covid-19 pri Ministarstvu zdravstva Slovenije.
"Prije nekog vremena zatvorili smo granice s BiH ili Srbijom sa znatno manjim brojem ulazaka", istaknula je i dodala da će njezin prijedlog u ovom trenutku sigurno biti mnogo strožiji režim na granici s Hrvatskom.
 
Najbolja mjera za suzbijanje širenja zaraze iz susjedne države bilo bi zatvaranje diskoteka u Hrvatskoj, što, međutim, nije u domeni Slovenije, rekla je Grčič Vitek.

Stoga je kao moguća rješenja istaknula uvođenje obvezne karantene nakon povratka iz Hrvatske ili obvezno testiranje na infekciju po primjeru susjedne Italije. Prema njezinim riječima, testiranje je manje učinkovita metoda, ali obuhvatilo bi barem trećinu unosa, prenosi STA. Promjene sljedeći tjedan? Prema njezinoj prognozi, stručna skupina mogla bi takav prijedlog podnijeti vladi "za jedan dan" i dodala da bi se "neka promjena mogla dogoditi sljedeći tjedan". Međutim, naglasila je da takva odluka nije u domeni struke.

Cijeli članak pročitajte na https://siol.net/novice/svet/bo-treba-po-vrnitvi-iz-hrvaske-v-karanteno-ali-na-testiranje-531967
 
 
 
 

Od petka noćni klubovi i kafići smiju raditi do ponoći

VRSAR: U subotu tržnica domaćih proizvoda lokalnih poljoprivrednika