in

Veliki intervju s Porečankom Ivanom Dojkić, velikom nadom hrvatske košarke

Ivana Dojkić/Instagram

Slovenija, Rusija, umalo Turska i na kraju Mađarska. Pandemija ju je vratila doma, gdje se smirila

Sportske novosti Jutarnjeg lista donose veliki intervju s Porečankom Ivanom Dojkić, košarkaškom zvijezdom koja osvaja talentom i izgledom.

Visoko kotira istarski sport u hrvatskim okvirima. Posebno se to može reći za nježniji spol, pa tako u ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji istarske boje brane Samanta Fabris, Matea Ikić i Rene Sain. Istom se brojkom mogu pohvaliti i košarkašice, jer su dio izabrane hrvatske vrste Puljanka Nina Premasunac, Pazinjanka Lea Miletić i Porečanka Ivana Dojkić. Ovu potonju mnogi vode kao Riječanku, ali ona to odlučno opovrgava.

– Poreč nema rodilište i izbor je bio Pula ili Rijeka. Mama se odlučila za Rijeku i tako sam tamo rođena, kao i moj stariji brat Marko, ali to je sve što me vezuje za taj grad. Ja sam Porečanka, decidirana je Ivana Dojkić, prvi playmaker hrvatske reprezentacije.

Ivana je “tiha patnja” trenera pulske Brionke Ivana Đukića, poznatog po tome da je kroz njegove ruke prošlo pola hrvatske reprezentacije. No, nju nije uspio nagovoriti, barem zasad, da zaigra za pulski klub.

– Đukić planira dobiti Eurojackpot i u Puli napraviti euroligašku ekipu, čiji bih i ja bila dio. Ako u tome ne uspije, dogovorili smo se da ću se umiroviti u Puli, da ne ispadne da nikad nisam igrala kod njega, otkrila nam je 22-godišnja Dojkić. – Šalu na stranu, kao mala sam iz Poreča otišla u Zagreb i na taj način preskočila Pulu. Brat je dobio poziv iz Cedevite pa sam tako i ja krenula s njim. Bilo je to na početku sedmog razreda, ali dok nisam završila osnovnu školu ostala sam živjeti u Poreču i samo sam putovala na utakmice, da bih se potom preselila u Zagreb i tamo upisala Sportsku gimnaziju. Igrala sam najprije za Dubravu, potom za Trešnjevku i na kraju za Novi Zagreb, iz kojeg sam preselila u Celje.

Odlazak u Sloveniju bila je poprilična avantura za Ivanu, koja je tada imala tek 16 godina.


– Bio mi je to stvarno naporan period, jer sam išla u školu u Zagrebu, a veći dio tjedna provodila bih u Celju. Tu je mama dala svoj veliki doprinos, jer me ona vozila. U subotu navečer bismo se nakon utakmice vratile u Zagreb, otišla bih dan-dva u školu, odradila neke ispite i potom natrag za Celje. Trajalo je to dvije godine i nije bilo lako, ali uspjela sam sve izgurati i maturirati, prisjetila se Dojkić.

 Potom sam se preselila u Rusiju, u redove moskovskog Spartaka gdje sam provela dvije godine. Trebala sam zatim karijeru nastaviti u Turskoj, ali pokazalo se to kao jedna poprilično nesretna i komplicirana priča, velika igra agenata koju valjda svaki igrač mora iskusiti u svojoj sportskoj karijeri. Od toga na kraju nije bilo ništa, pa sam se vratila doma, trenirala u Puli i čekala rasplet situacije te na kraju završila u Mađarskoj, u Atomerumu iz Szekszarda, gdje sam ostala do kraja sezone. Kako su bili zadovoljni sa mnom, a isto tako i ja s njima, brzo smo se dogovorili za još jednu godinu. Stvarno se jako dobro radi u klubu, puno se ulaže i nisam dvojila kako je riječ o odličnoj sredini za moj daljnji košarkaški razvoj.

Na žalost, zbog cijele ove situacije s pandemijom, Ivana svoju drugu sezonu u mađarskom prvoligašu neće uspjeti odraditi do kraja, a igrom slučaja, prekid prvenstva dočekala je u Poreču.

Cijeli članak pročitajte na portalu https://sportske.jutarnji.hr/

ZGODNA HRVATICA IZABRANA MEĐU NAJVEĆE TALENTE

Upravo se Dojkić našla na Fibinoj listi najperspektivnijih košarkašica koje bi mogle debitirati na Euru. Porečanka je prvo ime među njih 10 kojima je Fiba posvetila nekoliko redaka.

“Poznata kao jedna od najboljih igračica i strijelaca u Eurokupu, gdje je senzacionalno igrala u zadnje vrijeme za Szekszardu, Dojkić sada predvodi Hrvatsku koja je u sjajnoj poziciji u svojoj grupi. Ako ona nastavi u ovakvoj formi, mogla bi vratiti Hrvatsku na Euro nakon 2015. godine i ondje u svom debiju pokazati svoje napadačke kvalitete”, stoji u opisu.

Online trgovina: Valamar pokrenuo novu uslugu Valfresco Direkt

Online trgovina: Valamar pokrenuo novu uslugu Valfresco Direkt

SOS ŠAPE: "Korona" povećala broj napuštenih ljubimaca, a umanjila donacije i udomljavanja

VIŠNJAN: Prekršajna prijava protiv načelnika koji mora platiti i veterinarske troškove psića koje je odbio zbrinuti