in

Stiže i u Hrvatsku: Oluja Bella hara Britanijom i Francuskom, tisuće bez struje

Oluja Bella hara Europom

OLUJA Bella zahvatila je u nedjelju Britaniju i sjevernu Francusku, ostavivši bez struje tisuće domaćinstava. Oko 12.000 kuća na sjeveru Francuske trenutno je bez električne energije, a najteže pogođena područja su obalne regije Bretanja i Normandija, izvijestila je novinska agencija AFP pozivajući se na energetsku tvrtku Enedis.

Meteorološka služba Meteo France izdala je upozorenje na jake nalete vjetra i udare visokih valova na obali Atlantika, a okrug La Manche pozvao na oprez zbog snažnog vjetra u morskom kanalu između Francuske i Engleske. Bella je ranije pogodila značajan dio Britanskih otoka, donijevši obilne kiše i nalete vjetra do 112 kilometara na sat, piše Index.hr.

Bella stiže i u Hrvatsku

Ciklona Bella stiže i u Hrvatsku, objavio je u posebnom priopćenju DHMZ.

“Mi ćemo utjecaj Belle početi osjećati već danas, u nedjelju, 27. 12. jer će tlak zraka naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i pol dana! Stoga se oboružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. No, to nisu najveći problemi koji nas očekuju”, napisali su.

“Naime, dok nas ciklona koja nam je donijela zahladnjenje polako napušta, već druga, koja zahvaća cijelu Europu, kuca na vrata pa će buru brzo zamijeniti jugozapadnjak i jugo koje će do ponedjeljka već biti olujno, u gorju i orkansko. Udari vjetra južnih smjerova nerijetko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom prometu. Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje. 

Primjerice jug zemlje će idućih nekoliko dana biti najkišovitiji jer se nastavlja pritjecanje vlažnog zraka u jugozapadnoj struji zbog koje će upravo i izostati primjerena hladnoća pa i u većini krajeva minusi. Stoga ćemo vrlo vjerojatno i godinu ispratiti uz kišu, vrlo rijetko u najvišem gorju i pokoju pahulju snijega. Očekivana obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka. Budite na oprezu”, pišu u DHMZ-u.

FOTO: Policajci naoružani dugim cijevima čuvali cjepivo. MUP objavio priopćenje

Oglasio se Stožer: Molimo građane da propusnice traže preko sustava e-Propusnice