in

Stiže videonadzor prometa i na državnim cestama, snimat će registracije i prekršaje, ali postoji veliki problem

Ilustracija

Nakon već postavljenih policijskih kamera i najave uvođenja kamera za nadzor brzine na autocestama, sljedeće godine nove kamere stižu i na državne ceste. Služit će za nadzor prometa, a svi podaci prikupljat će se u Središnjem centru za upravljanje prometom u Karlovcu koji je trenutno u izgradnji.

Po dvije lokacije u svakoj županiji bit će pod budnim okom. Više od 40 kamera bit će postavljeno na državnim cestama u idućoj godini. Snimke će se prikupljati u Središnjem centru za upravljanje prometom za čiju je izgradnju izdvojeno 6 i pol milijuna kuna, piše HRT.

Nove kamere omogućit će nadzor prometa 24 sata dnevno iz jedne aplikacije, a pritom će bilježiti i registarske oznake. Građani će preko aplikacije u bilo kojem trenutku imati pristup informacijama o stanju na cestama i o vremenskim uvjetima, kako bi lakše planirali putovanje.

– Ukoliko netko želi prijeći granični prijelaz u Kostajnici, imat će sliku da li je formirana kolona u tom trenutku na tom graničnom prijelazu te može koristiti neki drugi alternativni granični prijelaz. Ili će primjerice vidjeti je li nekakva kolona na semaforiziranom raskrižju u Varaždinu, kaže Slaviša Babić iz Hrvatskih cesta.

Iako će nove kamere bilježiti i prolazak kroz crveno svjetlo i neprilagođenu brzinu, neće služiti kažnjavanju vozača.

– Ovdje se ponovno pokazao nedostatak koordinacije i sustavne odgovornosti jer nadzor bez mogućnosti sankcioniranja neće biti ni približno učinkovit kao kada bi to bilo moguće. One neće biti iskorištene niti 10% u usporedbi s onim što bi moglo, objašnjava Željko Marušić, prometni stručnjak.

Testna faza rada očekuje se u listopadu sljedeće godine, a do 2025. kamere će biti postavljene na 300 lokacija diljem Hrvatske.

Izvor: Poslovni.hr

Digitalni iskorak porečke knjižnice: Prva uvodi ekološki promišljenu e-iskaznicu za svoje članove

Gdje nastupaju zvijezde za doček Nove godine na otvorenom – Istrani mogu birati Severinu, Maju Šuput, Gibonnija…