in

Stožer: Blago popuštanje mjera stupa na snagu već večeras

Foto Vlada RH

Nacionalni stožer civilne zaštite od 11 sati održava konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, kao i o cijepljenju protiv koronavirusa i protuepidemijskim mjerama. 

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117. Preminulo je 29 osoba. Prosječna dob preminulih je 79 godina, a najmlađa preminula osoba je imala 38 godina. Radilo se o malignoj bolesti s metastazama. Oporavilo se 588 osoba. U posljednja 24 sata je testirano 5 020 osoba, a postotak pozitivnih je 11,18%. Do sada je cijepljeno ukupno 58.585 osoba.

Davor Božinović je rekao da odluka o nužnim mjerama ograničenja i preporukama stupa na snagu sutra, tj. večeras u ponoć.

– Odlučili smo da odluka stupi na snagu večeras u ponoć i da traje do 15. veljače, istaknuo je Božinović na presici.

Učenici svih razreda osnovne škole vratit će se u škole (osim u Istarskoj županiji gdje su na nastavi samo učenici nižih razreda i maturanti) i dozvolit će se sport na otvorenom. Uz to, bit će dozvoljeno bavljenje sportom na bazenima i u balonima. 

I to je od popuštanja mjera – to.

Iako se raspravljalo o tome da bi se kafićima omogućilo prodavanje kava za van te da bi se otvorile teretane, to se nije dogodilo. Podsjetimo, ugostitelji su se žalili kako je nepravedno da oni u kafićima ne mogu prodavati kavu za van, a da to mogu pekarnice i benzinske postaje. No, podsjeća Index, zabrana prodavanja napitaka za van ostala im je i nakon današnjeg popuštanja. Istu su sudbinu doživjele teretane, koje ostaju zatvorene unatoč tome što se već neko vrijeme spekulira o njihovom otvaranju.

Ugostitelji i poduzetnici su zbog svega bijesni. Najavili su prosvjede, a mnogi od njih i otvaranje 1. veljače, unatoč mjerama Stožera i vlade.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/capak-na-pfizerovo-cjepivo-bilo-je-nekoliko-ozbiljnih-reakcija-bozinovic-popustanje-mjera-krece-u-ponoc-15046517

Zbog droge, lažnih isprava i prometnih prekršaja policija prijavila dvojicu muškaraca

Poreču odobreno stopostotno sufinanciranje EU projekta – SCCALE za stvaranje lokalnih energetskih zajednica