in

Stožer: Imamo još 8 zaraženih britanskim sojem, u Hrvatskoj je još od siječnja

Foto Vlada RH

U zadnja 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2596. Među njima je 1055 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 14 osoba.

Na početku presice Nacionalnog stožera u srijedu iznijeti su novi podaci o koronavirusu u Hrvatskoj.  Kako piše Index, epidemiolog Bernard Kaić je rekao kako nam padaju brojevi iz tjedna u tjedan.

“Ovih 577 je manje u odnosu na prošli tjedan. Pada i udio pozitivnih među testiranima. Ali to su i dalje veliki brojevi u odnosu na proljeće, 146 na 100.000 je dnevna incidencija. Među boljima smo u EU, samo 4 zemlje imaju nižu incidenciju”, rekao je Kaić.

“Ovo nije natjecanje tko će biti bolji, postoje razni faktori koji utječu na incidenciju”, dodao je.

“Do danas je prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernino. To je sve normalno, sve su prošle bez posljedica”, rekao je Kaić.

Alemka Markotić govorila je o britanskom soju korone u Hrvatskoj. Potvrđena su prva tri slučaja.

“Kolege iz HZJZ-a su javili kako imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. Dijete koje ima mutirani soj virusa imalo je gastro tegobe i roditelji su pozitivni”, rekla je Markotić.

“Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje. Ne vidi se značajan broj novooboljelih, to je dobro”, rekla je.

“I dalje moramo biti jako odgovorni, paziti se i pridržavati se mjera”, rekla je Markotić.

Kaić je rekao da za ovih osam pozitivnih još nema podataka, samo se zna da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja, piše Index.

“Tih osam zaraženih su iz Zagreba, Sisaka i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Moramo napraviti sve da se smanji širenje nove varijante da se ne poveća incidencija”, kazao je Kaić.

Kako je ušao novi soj?

“Kao i svi drugi – migracijom ljudi. Pokušat ćemo detaljno saznati od kud su uvezeni. Ali virusi migriraju zajedno s ljudima. Ne bi bilo takvo da nema takvih migracija. To se ne može zaustaviti pa i u vrijeme kuge se širilo migracijom iz Kine, samo su trebale godine, a sad treba par sati. To je soj koji se brže širi i među nama je te se moramo držati mjera koje su na snazi da bismo spriječili širenje koje se dogodilo u Irskoj, Portugalu… Cijeli svijet je u strahu od širenja. Ako se optereti zdravstveni sustav povećat će se i broj mrtvih. U Njemačkoj predlažu još strože mjere”, rekla je Markotić.

Popuštanje mjera?

“Stanje se analizira svakodnevno. Mi nismo mogli govoriti o novim varijantama prije nego što su otkrivene. Ovo je bilo pitanje vremena”, rekao je Božinović.

“Novom soju moramo posvetiti pozornost, ali to nije razlog za paniku. Moramo pratiti situaciju u zemljama Europe. Svaka zemlja je različito reagirala i to sve se događa kada cijepljenje ne ide onom dinamikom kako se planiralo. Moramo uzeti u obzir i prognozu koja najavljuje niske temperature. Dakle, sve to ćemo uzeti u obzir”, rekao je Božinović.

Nova varijanta prisutna je od 20. siječnja u Hrvatskoj. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu nego padaju. Oko novog soja će se raspravljati i na Znanstvenom savjetu kako bismo donijeli odluku kojom će se ljude zaštiti, ali i koja mora biti racionalna za ekonomske aktivnosti”, rekao je Božinović.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-kaic-imamo-jos-8-zarazenih-britanskim-sojem-u-hrvatskoj-je-jos-od-sijecnja/2253291.aspx

Pijan bježao policiji

Kozlevac: Mjere ćemo popuštati postepeno, srednjoškolci ostaju ipak na online nastavi