in

Stožer uvodi nove mjere za cijelu Dalmaciju, ali i Istru. Božinović otkrio sve detalje

Foto Vlada RH

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata potvrđeno 176 novih slučajeva zaraze. Nove restrikcije na snazi od 26. srpnja. Ukratko – sva događanja, osim kulturnih koja se ne smatraju rizičnima, gdje se očekuje sjedeća publika uz poštivanje propisanih mjera, održavat će se uz covid-potvrde.

Nacionalni stožer u petak je održao presicu na kojoj je objavio nove mjere za Jadran. Brojke novozaraženih iz tjedna u tjedna rastu, a incidencija je najveća u Dalmaciji. I na jučerašnjoj novoj karti ECDC-a Jadanska Hrvatska obojena je narančastom bojom, upravo zbog epidemiološke situacije u nekoliko dalmatinskih županija. Stožer zabrinjava i to što je procijepljenost tamo niža niska u odnosu na ostatak zemlje. 

Kako je doznao Index, mjere se ne uvode samo za četiri dalmatinske županije nego za cijeli Jadran. Odlukom koja se primjenjuje od ponedjeljka smanjit će se broj osoba koje se mogu okupljati bez covid-potvrda, ali se i određuje maksimalan broj ljudi koji mogu biti prisutni na nekom okupljanju, bez obzira na to imaju li svi nazočni covid-potvrde. 

Prema još uvijek važećoj odluci koja vrijedi na nacionalnoj razini, bez covid-potvrde se može okupljati 100 ljudi, no u Jadranskoj Hrvatskoj taj se broj smanjuje na 15. Taj će broj, doznali smo, vrijediti i za privatna okupljanja, ali i za svadbe na kojima uzvanici nemaju covid-potvrde. No, unatoč nekim informacijama koje su se pojavljivale u javnosti, maksimalan broj osoba koje mogu biti na svadbi neće se određivati, nego ostaje neograničen kao i do sada jer se ne očekuje da će se na svadbama okupljati više od nekoliko stotina ljudi. No svi uzvanici, naravno, moraju imati covid-potvrde, dakle moraju biti cijepljeni, negativno testirani ili moraju preboljeti covid.

Novost je i to da Nacionalni stožer od lokalnih i županijskih stožera očekuje veću razinu odgovornosti kod odobravanja raznih manifestacija. Oko procjene je li neki događaj rizičan morat će se usuglasiti lokalni i županijski stožer, no ako u tome ne uspiju, konačnu će odluku donijeti Nacionalni stožer, navodi Index.

BOŽINOVIĆ POJASNIO ZAŠTO SE UVODE MJERE NA CIJELI JADRAN

“Bitno je osim ljetnih radosti, cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvodi restrikcije. To je i želja naših gostiju. Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja nikad nije izgubila kontrolu nad epidemijom, ali i država koja nikad nije izgubila doticaj s realnim životom. Prema našim saznanjima gosti i lakše prihvaćaju naše mjere koje su ciljane, od onih u njihovim zemljama. Ova odluka je plod našeg zajedničkog iskustva, od ulaska u državu do turizma. Uvjeren sam da s manjim korekcijama u našim životima možemo imati dobre učinke na sezonu”, rekao je šef Stožera Davor Božinović.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-stozer-objavljuje-mjere-za-jadran-beros-ne-vjerujte-u-proroke-i-zavjere/2292502.aspx

policija traka mjesto nesreće

Policija razbila zločinačku grupu – Prodavali tuđe nekretnine, samo jednu osobu prevarili za više od 3 milijuna kuna

Capak: Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti trećom dozom