in

Stožer Varaždinsku županiju u potpunosti zatvorio! Pošteđene samo crkve

Foto Grad Varaždin

Od danas se uvode posebne mjere za Varaždinsku županiju.

Tamo se, s obzirom na situaciju, zatvaraju svi ugostiteljski objekti. Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi sportova u kojima dolazi do fizičkog kontakta, sve profesionalne i umjetničke izvedbe, programi, izložbe i sajmovi te korištenje sportskih terena i rekreacijskih centara u kojima se održavaju kontaktni sportovi, objavio je Index.hr.

U zadnja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 307 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su tri osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Testirano je ukupno 698 uzoraka.

Varaždinska županija i dalje je, treći dan zaredom, u samom vrhu europskih regija s najvećim brojem novozaraženih unutar sedam dana. Posljednjih tjedan dana evidentirano je 1.635 novih slučajeva, što na 100.000 stanovnika daje sedmodnevnu incidenciju vrijednosti 973.

Iz Nacionalnog stožera javljaju kako se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno nalazi 186 osoba s težom kliničkom slikom, od čega je 64 na odjelu infektologije, a 11 na ostalim odjelima u Varaždinu, piše Index.

Prihvaćena je jedna iznimka – pod strogim epidemiološkim mjerama ostavljena je mogućnost vjerskih obreda u crkvama, uz označen broj osoba koje mogu biti u tom prostoru.

U Varaždinskoj županiji u nadzor pridržavanja epidemioloških mjera uključit će se policija, a takva mogućnost postoji i na nacionalnoj razini.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok izjavio je danas da za širenje zaraze koronavirusom nisu krivi kafići i otvoreni prostori, nego radni prostori, što je suprotno stajalištu varaždinskog župana Radimira Čačića, koji je za strože mjere prema ugostiteljskim objektima i okupljanjima.

Župan Čačić nekoliko je puta rekao kako od Nacionalnog stožera civilne zaštite traže skraćivanje radnog vremena, pa i zatvaranje ugostiteljskih objekata kao potencijalnih mjesta širenja zaraze. Kritizirao je i odluku Grada Varaždina da se ide u organizaciju Adventa u Varaždinu s kućicama za ugostiteljsku namjenu i postavljanje klizališta, piše Index.

Inače, dogovorene su nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa koje će biti na snazi u ostatku Hrvatske od subote u ponoć, a koje je danas na presici objavio načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović na presici u 11 sati.

Detaljnije o svim mjerama koje stupaju na snagu pročitajte ovdje .

POREČ: Rumunj provaljivao u jahte

Tomislav Poljak novi direktor umaškog ATP turnira