in

Stožer zabrinut: U tjedan dana umrla 22 pacijenta

Ilustracija - Foto Istarska županija

Pet osoba s područja Istarske županije umrlo je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom, a potvrđeno je novih 13 slučajeva zaraze, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite, dodavši da je među umrlima u tjedan dana 86 posto necijepljenih.

Umrle osobe u dobi su od 83, 78, 74, 61 i 48 godina, od kojih su četiri osobe s pridruženim kroničnim bolestima, a jedna bez rizičnih čimbenika.

Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 84 uzoraka briseva na COVID-19, potvrđeno je 13 novozaraženih osoba s istarskog područja. Od jučer se oporavilo 117 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici na liječenju se nalazi ukupno 71 pacijent, od kojih su na Odjelu za infektologiju 64 osobe, na Odjelu za ginekologiju jedna osoba, a u respiracijskom centru šest osoba. 

Među umrlima u tjedan dana 86 posto necijepljenih

Nažalost, u dva dana u Istri je od COVID-a ili s COVID-om umrlo deset osoba, među kojima je samo jedna bila cijepljena.

“Poražavajući je podatak da su u zadnjih tjedan dana umrla ukupno 22 pacijenta, od kojih je 19 bilo necijepljeno ili 86 posto”, istaknula je ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić.   

Po riječima ravnatelja Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandra Stojanovića proteklog tjedna se samo 300-tinjak građana u Istri cijepilo prvom dozom, ali je zato evidentan porast broja onih koji su se cijepili drugom, odnosno dodatnom, tzv. booster dozom. Naime, drugom dozom cijepilo se oko tisuću ljudi, a booster dozom gotovo četiri tisuće građana. 

“Epidemiološka situacija u Istri i dalje zabrinjava, početkom tjedna imamo manji broj testiranja, a samim time i novozaraženih. Pravu sliku imat ćemo u utorak i srijedu, no sve ove brojke ugrožavaju funkcioniranje bolnice jer su ovi pacijenti puno zahtjevniji”, poručio je načelnik istarskog Stožer civilne zaštite Dino Kozlevac.  

Izvor Hina

gradska uprava poreč palača

Poreč s milijun kuna stipendira stotinjak učenika i studenata

bugarin, prodan, loris lipi moji drago orlić Gradska knjižnica Poreč

Poreč: Predstavljeni LIPI MOJI 11 Zvaneta Lakodelca alias Draga Orlića