in

Stožer zatvara kafiće i restorane?

Foto Tanja Kocijančić

“Do sutra će Stožer pripremiti jedan novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada”, najavio je ministar Davor Božinović dodavši da će to biti najstrože mjere ove jeseni.

Nove mjere ipak ne iznenađuju previše znamo li da danima u Hrvatskoj umire 50-ak ljudi, a da se pad tih brojki ne može očekivati dok kontinuirano, tjedan ili dva, ne budu padale brojke novozaraženih koje su se prošlih tjedana kretale oko 3000. Znatno strože mjere već dugo zagovaraju iz liječničkih udruga, a sada će se doista i krenuti u tom smjeru, piše Index.hr.

Ide se u zatvaranje kafića i restorana

Prema informacijama kojima raspolaže Index, nove mjere će uključivati djelomično zatvaranje. To ne bi bio lockdown kakav je bio u prvom valu, no po svemu sudeći, nove će mjere obuhvaćati zatvaranje ugostiteljskih objekata. 

Kako stvari sada stoje, zatvorili bi se i kafići i restorani, što je najveća promjena i najstroži dio novih mjera. Kao veći problem ističu se kafići, no već postoje neugodna iskustva s noćnim klubovima i barovima koji su se, kada su taj segment ugostiteljstva zahvatile restrikcije, registrirali kao restorani i nastavili nesmetano raditi. 

Dostava hrane bi bila omogućena, a zasad nije izgledno da bi se udovoljilo produženju radnog vremena restoranima za dostavu na dulje od 22 sata jer postoji bojazan da bi se time poticala noćna okupljanja u privatnim prostorima. 

Zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro neće se mijenjati.

Okupljanja bi trebala ostati na brojkama koje su dodatno reducirane posljednjim mjerama, koje su stupile na snagu u nedjelju, no samo na otvorenom, dok se u zatvorenom ne bi mogla održavati. 

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru. I šoping centri bi nastavili raditi kao do sada. 

U novom setu mjera, prema informacijama kojima raspolaže Index, išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude 25 posto ukupnog kapaciteta. 

Epidemiolozi zagovaraju i zatvaranje teretana, no zasad nije jasno hoće li se u novom setu mjera udovoljiti tom njihovom zahtjevu, objavio je Index.hr.

Nove mjere mogle bi stupiti na snagu za vikend.

U SRIJEDU prometna akcija kontrole tehničke ispravnosti vozila

Slovenska vlada traži kaznu od 10.000 eura za one koji krše epidemiološke mjere