in

Strašno nevrijeme hara Italijom i Francuskom – Ima mrtvih, nestalih, bujice odnose kuće, sela su odsječena od svijeta…

U nevremenu na sjeverozapadu Italije gdje su obilne oborine izazvale iznenadan porast vodostaja, najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestalo, prema privremenim podacima lokalnih vlasti objavljenim u subotu, javljaju talijanski mediji.

Vatrogasac dragovoljac poginuo je tijekom intervencije u Valle d’Aosti na sjeveru Italije, prema podacima Civilne zaštite. 

Jedanaest osoba smatra se nestalima u Pijemontu gdje su brojna sela u kojima je voda uništila ulice i kuće, odsječena od svijeta, objavila je regija u priopćenju koje upozorava na “krajnje kritičnu situaciju”.

Deset osoba smatra se nestalima u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

– Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, do kuda su ceste zatvorene – rekao je vatrogasni zapovjednik Cunea, prenosi agencija Ansa. 

Flooding in Limone Piemonte

On drži da se radi o skupini Talijana, njih između četiri i šest koji su nestali u dolini Roya.

Jedanaesta osoba je nestala nakon pada njezina vozila u rijeku Sesia. 

Flooding in Limone Piemonte

Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebice mostove, navodi se. Najpogođenija područja su slivovi rijeka Toce, Tanaro, Biellese et Sesia.

Obilne kiše prouzročile poplave u Francuskoj

Najmanje devet ljudi, uključujući dva vatrogasca, nestali su nedaleko od Nice nakon što su obilne kiše prouzročile poplave, izvijestio je u subotu Franceinfo pozivajući se na lokalne vlasti.

Premijer Jean Castex i ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin stigli su u Nicu kako bi dobili uvid u stanje u pogođenom departmanu Alpes-Maritimes.

Nakon kriznog sastanka u Parizu, ministar Darmanin je poslao helikopter i dodatne vatrogasce kao ispomoć.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi je rekao da je nevrijeme prouzročilo znatnu štetu.

“Zadesila nas je katastrofa kakvu nikada nisam doživio”, rekao je gradonačelnik.

Stanovništvo jugoistočnog dijela tog područja zamoljeno je da ostane u svojim domovima, nakon što su poplave izazvale prometni kaos. U nevremenu je jak vjetar odnio cijeli most.

Bez struje je ostalo oko 13.500 domaćinstava.

U međuvremenu, oluja Alex je na sjeverozapadu Francuske, u Bretanji, također pričinila veliku štetu te izazvala pravi kaos, a bez struje je ostalo oko 30.000 stanovnika. Na otoku Belle-Ile-sur-Mer zabilježeni su naleti vjetra od 186 kilometara na sat.

Izvor Jutarnji.hr

Dječji tjedan u Poreču – pokloni za prvašiće, predstave, radionice, pričaonica i niz drugih kreativnih aktivnosti

NOVIGRAD: Upute za roditelje u samoizolaciji – Ne šaljite djecu u školu ako ih ne možete odvojiti u drugo kućanstvo!