in

Sutivanac čuva stare obrte: Dalibor Frančula ostao jedini istarski bačvar

Snijeg je zabijelio središnju Istru, pa tako i Sutivanac. To mjesto nad Raškom dolinom uvijek me iz nekog nepoznatog razloga privlačilo. Kada god bi me put tamo naveo, uvijek bih sretala zanimljive ljude, imala ispunjen dan.

Zimska idila

Jednom se sjećam prije deset godina da sam tako naišla na starog bačvara Šimu Frančula. U dubokoj starosti slabo je čuo, ali je volio biti informiran. Zatekla sam ga u starinskoj kuhinji ponad svoje radionice kako čita Glas Istre i prati vijesti na televiziji. Taj prizor mi je i danas pred očima.
Njegov unuk Dalibor tada mi je pričao o njihovom obrtu Karatela koji se bavi izradom bačava. Deset godina kasnije, Dalibor jesam u tom poslu.

Dalibor Frančula

Dalibor je dakle nastavio zvanje svojih starijih, odnosno djeda Šime i barbe Marija, danas obojice preminulih. Bilo bi šteta da nije jer su Frančule od starine u Istri bili poznati bačvari.
Znalo se kamo treba voziti bačvu na popravak ili dogovoriti neku novu – u Sutivanac. Nekada ih je doduše u tom mjestu nad Raškom dolinom bilo više, ali s vremenom se taj obrt kao i ostali starinski obrti ugasio. Srećom da je moderno istarsko vinarstvo shvatilo koliko je bitan barique u plasmanu njihova vina što je u zadnji tren spasilo jedini bačvarski obrt u Istri od zatiranja.

Znanje je stekao od svog djeda i strica

-Po struci sam autolimar i time sam se i bavio nekoliko godina, a onda sam od barbe i djeda preuzeo obrt Karatela koji je otvoren još 1975. godine. Time se bavim od 24. godine. A bačve
se zapravo u našoj obitelji rade sto i više godina. Od malih nogu sam pratio što rade stariji  tako da sam znao kako napraviti bačvu.  Imao sam toliku sreću da mi je imao tko prenijeti znanje koje je danas jako teško dobiti, priča nam ovaj bačvar.  Zanimljivo je da su se bačvarstvom u ovom
mjestu bavile dvije obitelji Frančula.

Frančule oduvijek bačvari

– Moj djed Šime koji je preminuo u 93. godini života i pokojni Jože Frančula bili su glavni bačvari u selu. Imali su karetu i kada ih je netko zvao, znali su ići van Sutivanca i popravljati i izrađivati bačve. Sada sam ostao jedini bačvar u Istri koji radi nove bačve. Ima ih još nekoliko koji popravljaju, ali to
je sve. Prvi sljedeći je u Jastrebarskom. A nekada ih je bilo u Režancima, na Gračaštini, u Kastvu, Matuljima, priča nam dalje Dalibor koji trenutno radi sam u svom obrtu.

Opširnije: Izvorni članak

Istarske fritule sa jabukama

Istarske Fritule z jabukami

Istrijanske pince pod čerepnjon na ugnjišće