in

TRI TJEDNA BEZ PRESICE – Beroš: Preminule četiri necijepljene osobe. Štitite svoje živote

Foto Vlada RH

Novozaraženih je 170, što je 3,15 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je presicu za medije, a na početku javnosti se obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

– 170 je novooboljelih što je 3,15 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih. Na bolničkom liječenju je petero ljudi više nego jučer, 12 ih je na respiratoru, što je za jedan više nego jučer, a u bolnicama je 25 više osoba. Četvero je preminulih, objavio je Jutarnji list u petak.

Od četvero preminulih nijedan nije bio cijepljen. Preminuli su ’26., ’29, ’36. i ’37. godište, svi su visoke starosne dobi s određenim komorbiditetima, no cjepivo je moglo biti ključno – kazao je na početku pressice ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je rezultate najnovijeg sekvenciranja.

– U odnosu na prošli tjedan imamo 9,3% više novozaraženih. Inicdencija nam je 50,1. Najviša je u Dubrovačko-neretvanskoj, a najniža u Virovitičko-podravskoj županiji. Po incidenciji u EU Hrvatska je na 10. mjestu od 27 zemalja, a po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu. Uzorci najnovijeg sekvenciranja su od 20.7. S alfa varijantom je 13 posto, a 84 posto ih je s delta varijantom – kazao je.

Nova karta ECDC-a

Potom je ponovno Beroš uzeo riječ i osvrnuo se na novu kartu ECDC-a.

– Činjenica da smo ostali u narančastoj zoni je od iznimne važnosti. No moramo biti svjesni činjenice da nam to mora biti upozorenje na pridržavanje mjera i poticaj na cijepljenje, jer ta sigurnost koju nudimo turistima je neprocjenjiva. Moramo biti šampioni sigurnosti. U kontaktu smo s turističkim djelatnicima i zahvaljujem svima koji osiguravaju testna mjesta, liječnike, kontrolne punktove i cijepljenje. Sigurni turizam ove godine je najvažniji – kazao je pa potom apelirao na starije sugrađane.

– Molimo da se cijepite, štitite svoje živote. Pokrenuli smo dodatnu akciju aktiviranja patronažne službe, da idu od vrata do vrata i podsjećaju starije na cijepljenje – kazao je Beroš, a onda zahvalio liječnicima koji su se cijepili u vrlo visokom postotku.

– Mlađi ne moraju biti zabrinuti za ishod bolesti. No mogu biti rezervoar i omogućiti virusu da evoluira, da se mijenja i širi. Pozivam sve da budu osviješteni i da se cijepimo – kazao je Beroš.

Do 15. kolovoza produžene su mjere o korištenju maski, o trgovinama, javnom prometu i javnom okupljanju.

– Djeca mlađa od 12 godina kada idu na primjerice svadbe potvrdu ne moraju imati – kazao je ministar unutrašnji poslova Davor Božinović te napomenuo da se na obali primjenjuju strože mjere.

Delta se širi kao kozice

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić komentirala je novinske napise o širenju delte brzinom širenja vodenih kozica.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/beros-preminule-su-cetiri-osobe-niti-jedna-od-njih-nije-cijepljena-stitite-svoje-zivote-15091783

Ekskluzivnom degustacijom u kaštelu Morosini Grimani Vinistra nastavila niz odličnih radionica

Na karti ECDC-a i dalje smo narančasti: Koliko smo blizu crvenom?