in

2019. ĆE BITI GODINA IZAZOVA: Istarskom turizmu za vratom pušu Turska, Grčka i sjeverna Afrika

Foto: TZ Poreč
Nenad Velenik/Foto Vladimir BUGARIN

-Poreč već nekoliko godina bilježi povećanje broja dolazaka i noćenja. 2019. će biti godina velikih izazova za sve nas u turizmu. Već smo lani vidjeli i osjetili povratak Turske, Grčke i sjeverne Afrike na turističkom tržištu. Na još jači povratak tih zemalja moramo računati i ove turističke godine, iznio nam je svoja očekivanja za predstojeću sezonu direktor Turističke zajednice Porea Nenad Velenik.

U ovoj će se godini, nastavio je Velenik, pored naših najznačajnijih emitivnih tržišta, Strateškim marketing planom dodatno afirmirati destinaciju Istre na tzv. sekundarnim tržištima. S jedne strane radi se o avio gostima koji su značajni za produženje turističke sezone i to prvenstveno u čvrstim objektima najviše kategorije (Velika Britanija, Skandinavija, Rusija), dok s druge strane su Nizozemci, Danci i Poljaci važni za kamping turizam i privatni smještaj, doznali smo nadalje od direktora TZ-a što se planira napraviti kako bi odgovorili pritisku konkurencije.

TZ u ovoj godini ima nekoliko ciljeva u svom radu, kao što su stabilizacija turističkog prometa, jačanje obiteljskog i outdoor pozicioniranja destinacije – klastera, diverzifikacija turističkih proizvoda, te rast potražnje u pred i posezoni i potrošnje po gostu. TZ planira u ovoj godini prihodovati 17.616.000 kuna, što predstavlja povećanje od 25% u odnosu na rebalans iz 2018. godine. Povećanje se u najvećoj mjeri odnosi na zakonsko povećanje boravišne pristojbe po noćenju te paušalne boravišne pristojbe po krevetu.

Nadalje, kako pojašnjava Velenik, u ukupnom prihodu sadržana je stavka prijenosa sredstava od 1,5 milijuna kuna iz 2018. godine. Turistička članarina povećava se 5% u odnosu na prošlu godinu. Boravišna pristojba na plovnim objektima, ostali prihodi kao i prihodi po ostvarenim donacijama planirani su na razini 2018. godine. Među najvažnijim investicijama TZ-a u ovoj godini su sufinanciranje obnove i preuređenja plaže u Špadićima ispred hotela Park, zatim gradnja adrenalinskog bike parka na Gradskom kupalištu što će uskoro započeti, te potpuna obnova popularnog dječjeg parka, također na Gradskom kupalištu.

-Na području naše turističke zajednice ostvareno je lani 3,4 mililijuna noćenja što je za 1% više nego rekordne 2017. godine. Bilo je 550.000 dolazaka što je na razini pretprošle godine. Što se tiče naših najvažnijih emitivnih tržišta gosti iz Njemačke su ponovno ostvarili najviše noćenja, slijede Austrijanci, Slovenci , četvrto mjesto zauzimaju gosti iz Italije, a peto Britanci. Raduje porast noćenja od 19% s domaćeg tržišta što pripisujemo porastu segmenta kongresa, velikih sportskih grupacija ali i činjenice da se vlasnici kuća za odmor sve više prijavljuju, komentirao je Velenik prošlogodišnje rezultate.

Mobilno reciklažno dvorište do 25. ožujka u Vižinadi

Policija poziva građane da predlože lokacije za nadzor brzine