in

Hotelijeri žele zadržati goste iz Austrije, pa im nude mogućnost besplatnog testiranja na covid-19

Foto Tanja Kocijančić

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u srijedu je nakon užeg kabineta Vlade rekla da se s austrijskim i slovenskim kolegama redovito komunicira oko mjera koje se poduzimaju zbog koronavirusa i broja zaraženih u Hrvatskoj, dok neke od vodećih turističkih tvrtki uvode besplatno testiranje austrijskih turista na Covid-19.

“Epidemiološka situacija je jako bitan čimbenik u cijeloj toj priči, a mi i stoga stalno, transparentno pokazujemo podatke o situaciji u Hrvatskoj i u pojedinoj županiji”, kazala je ministrica.

Odgovarajući na upit hoće li se isto kao u Austriji, koja je odlučila da je za njihove građane koji dolaze iz Hrvatske test na koronavirus obvezan, isto dogoditi i sa Slovenijom, ministrica je rekla i da “pokušavaju tim zemljama objasniti kako se njihovi turisti sami osjećaju sigurnima u Hrvatskoj, pogotovo ako gledaju situaciju u drugim zemljama u okruženju”.

Naglasila je da očekuju od slovenske vlade da to uzme u obzir, a nada se, kako je istaknula, da bi možda neke županije s boljom epidemiološkom slikom mogle biti i izuzete od mjera, poput Istarske i Primorsko-goranske, piše Slobodna Dalmacija.

“Svaka država brine za svoje građane, ima svoj način i metodologiju izračuna”, navela je te dodala da je najbitnije da se svi u Hrvatskoj sada pridržavaju mjera stožera. “Teško je sada očekivati da će broj zaraženih naglo pasti, ali to očekujemo kroz neko vrijeme i na temelju toga bi se mogle i revidirati neke mjere”, poručila je Brnjac.

Na pitanje novinara zna li koliko je točno Austrijanaca otišlo iz Hrvatske proteklog vikenda zbog mjera Austrije, ministrica je kazala da je većina njih otišla jer im je odmor završio te da je to i logična smjena gostiju koja slijedi u drugoj polovini kolovoza.
Navela je da se trenutno u Hrvatskoj odmara i više od 170 tisuća Nijemaca, čime su i dalje najbrojniji strani turisti, a slijede ih Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci.

Hotelski lanac “Maistra” omogućuje besplatno PCR testiranje za boravke u objektima do 15. rujna, i to po sljedećim kriterijima: za rezervacije od 1000 eura omogućuje se testiranje do dvije osobe, za rezervacije od 1500 eura do tri osobe, dok se za rezervacije od 2000 eura mogu testirati do četiri osobe.

Svi otvoreni objekti “Valamar Riviere” nude austrijskim gostima besplatno testiranje, ako je trošak testiranja manji od 50 posto ukupnog računa boravka. Lanac “Falkensteiner Hotels & Residences” nudi pak besplatno testiranje gostima koji ostvare minimalni boravak od tri noći, a daje i popust od 50 eura za sve goste iz Italije i Austrije koji odlaze iz hotela nakon minimalnog boravka od tri noći i žele obaviti testiranje u svojoj zemlji.

“Jadranka” s Lošinja sufinancira trošak testiranja u svojim kampovima iznosom ovisnim o ukupnom računu boravka, a kompanija “Aminess Hotels & Campsites” u svojim hotelima nudi istu mogućnost gostima iz Austrije.

Više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Glasnogovornik slovenske vlade: ‘Stanje u Hrvatskoj dramatično, od četvrtka na crvenoj listi!‘

START 20.8. – Dva desetljeća Street arta Poreč u znaku plesa