in

HTZ očekuje da će brojke i dalje rasti: Na Jadran stižu Nijemci i Austrijanci

Ilustracija

Ključni trenuci za hrvatski turizam kreću od ovog tjedna zbog otvaranja njemačkih i austrijskih granica, ističe direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić

Iznoseći podatke iz eVisitora za protekli vikend, Staničić napominje da su od ukupnog broja turista oko 70 posto bili strani ili njih više od 70 tisuća. Oni su ostvarili 380 tisuća noćenja. Najviše ih je bilo iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Češke.

Domaći turisti po fizičkom su prometu bili drugi, iza Nijemaca, a svi ukupno su najviše noćenja ostvarili u kampovima, potom u objektima u domaćinstvu te hotelima, dok je među destinacijama najviše noćenja bilo na Viru te u Rovinju, Malom Lošinju, Medulinu, Umagu i Poreču.

Austrijanci i Nijemci više u srpnju i kolovozu, i Talijani mogući u kolovozu Komentirajući što se ovaj, predzadnji tjedan lipnja često u sektoru označava “ključnim” zbog ukidanja preporuka za ograničenja putovanja u Njemačkoj te ulaska u Austriju iz 31 europske zemlje, među kojima je i Hrvatska, Staničić kaže da je to jako važno, jer na oba tržišta, iako nešto manje nego lani zbog koronavirusa, postoji zanimanje za odmorima u Hrvatskoj.

“Touroperatori u Njemačkoj polako pokreću programe jer, prema istraživanju njemačke javne televizije ZDF, 31 posto Nijemaca planira odmor u vlastitoj zemlji, a 13 posto u inozemstvu, u Europi. Dakle, prednost imaju njemačke destinacije, a nakon njih one u koje se može automobilom, pri čemu je Hrvatska među traženijim odredištima, što potvrđuje i trenutna pojačana potražnja s tog tržišta za privatni smještaj i kampove”, naglašava Staničić.

Trenutno je u Hrvatskoj oko 25 tisuća Nijemaca, a više ih se očekuje od početka srpnja, kada u nekim njemačkim pokrajinama počinju školski praznici.

Slično se očekuje i iz Austrije, gdje se u utorak, 16. lipnja, kako ističe Staničić, ukidaju ograničenja ulaska u Austriju iz brojnih europskih zemalja, pa i iz Hrvatske, što drži važnim jer uspostavlja slobodu putovanja između Austrije i Hrvatske, a organizatorima putovanja i agencijama omogućuje sigurnije planiranja i pokretanje prodaje programa za Hrvatsku.

“Potražnja za Hrvatskom u Austriji je vrlo izražena, trenutno je njihovih turista kod nas više od 10 tisuća, a više ih očekujemo do kraja lipnja i dalje ljetu”, dodaje. Na pitanje o ljetnim očekivanjima iz Italije, Staničić ističe da unatoč svim okolnostima u Hrvatskoj trenutno boravi oko dvije tisuće njihovih turista, te da ih se ipak, s obzirom na njihove navike, najviše očekuje krajem srpnja i u kolovozu.

“U HTZ-ovom predstavništvu u Milanu ima sve više upita, većinom za Istru, Kvarner i Dalmaciju, no ipak je još rano za prognoze s tog tržišta, pogotovo što više biraju individualna nego organizirana putovanja, kao i ‘last minute’ rezervacije”, kaže Staničić.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/navala-na-obalu-jadrana-u-njemackoj-i-austriji-htz-govori-da-ce-brojke-jos-znatno-porasti-1410262 – www.vecernji.hr

Nakon višetjednog pada cijene od ponoći poskupio benzin

Cijena nafte pala, a gorivo u Hrvatskoj najskuplje u zadnja tri mjeseca

POREČ: Promocija knjige "Anton Štifanić Nini - Prekinute vizije" u Istarskoj sabornici

POREČ: Promocija knjige “Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije” u Istarskoj sabornici