in

JE LI TO I NAŠA BUDUĆNOST? Venecija od idućeg ljeta naplaćuje turistima ulaz u grad

Venecija će moći od idućeg ljeta naplaćivati ulaznice svim posjetiteljima, taksu u iznosu od 2,5 do 10 eura ovisno o sezoni kako bi se ograničio masovni turizam koji guši grad.

Mjera usvojena u subotu predviđa da će Venecija moći od srpnja iduće godine “usvojiti u svojim vlastitim proračunskim odredbama … doprinos za iskrcavanje” kakav postoji već na Liparskim otocima u Tirenskom moru i na Lampedusi, objavio je portal Jutarnji.hr.

Porez će se ubirati od svih posjetitelja, bilo da u Veneciji provode noć ili ne, što je oko 30 milijuna ljudi na godinu.

Glavna meta ponajprije su turisti koji dolaze na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu. Među njima su i turisti s kruzera, njih oko 600 koji svake godine pristanu u Veneciji. Zrakoplovne kompanije i autobusni prijevoznici moći će također taksu uračunati u svoje karte.

Po prvim procjenama gradskih vlasti, tako bi se moglo prikupiti do 50 milijuna eura godišnje.

“Troškove za čišćenje povijesnog centra grada i za sigurnost godinama su snosili stanovnici Venecije”, rekao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

“Hvala svima onima koji će nam ubuduće pomagati da sačuvamo Veneciju čistom i omogućiti Venecijancima da udobnije žive.”

Pošta u Vižinadi zatvorena od danas do 28. veljače – nezadovoljna općina pokrenula peticiju

POGLED U NOVU GODINU: Živi zid postaje druga stranka, vraća se Milanović, cestarine ćemo plaćati sasvim drukčije…