in

KORONA-SNIŽENJE: Već je počeo ‘rat‘ za sljedeću sezonu, konkurencija spustila cijene hotelskih soba i do 50 posto!

Istramet/Rabac/Foto David Faraguna

Da će ljetna turistička sezona nakon pandemije COVID-19 mnoge u turizmu i djelatnostima vezanim za njega zaviti u crno poslovanjem čiji prihodi neće biti dovoljni za prezimljavanje, odavno je jasno svima koji bilo što znaju o matematici. No, da će se u samo jednoj takvoj problematičnoj godini dalmatinski hotelijeri prihodima i profitabilnošću vratiti desetljeće unatrag, to je ipak malo tko očekivao.

Sve što su ulaganjima u kvalitetu proteklih godina stekli na tržištu postavši daleko najprofitabilniji u zemlji po lanjskim pokazateljima popunjenosti, prihoda po noćenju i prosječnoj cijeni sobe, u korona-sezoni bačeno je u vodu, piše Slobodna Dalmacija.

KORONA JE NAJVIŠE POHARALA DALMACIJU

Dalmatinski hotelijeri u kolovozu ove godine su imali najniže hotelske cijene na priobalju i najmanji prihod po noćenju. I ne samo da će zbog toga patiti njihova profitabilnost u ovoj godini, nego su time dugoročno napravili tri koraka unatrag u cjenovnoj politici i za 2021. godinu.

Pokazalo je to posljednje istraživanje opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu “Benchmarking (analize poslovanja) hrvatskog hotelijerstva“ za kolovoz ove godine koji je praktično bio jedini mjesec u kojemu se kako-tako poslovalo svih 31 kalendarskih dana.

Istraživanjem poslovanja hotelijera obuhvaćeno je 24.045 smještajnih jedinica odnosno više od 40 posto ukupnog smještajnog kapaciteta hotela u Hrvatskoj.

Od ukupno 119 analiziranih hotela koji sudjeluju u Benchmarking projektu, iz Istre ih je 25, sa Kvarnera 27, iz četiri županije Dalmacije 47, te sa kontinenta njih 20. Analizirano poslovanje hotela porazno je bilo u kolovozu za dalmatinske hotelijere koji su očigledno ipak prihvatili cjenovni rat u turističkom svijetu Mediterana.

Iako su dalmatinski hoteli u kolovozu imali sličnu prosječnu popunjenost kapaciteta kao i ostale jadranske turističke regije (oko 60 posto), prosječna cijena hotelske sobe u Dalmaciji je u kolovozu bila tek 105 eura, dok je u Istri bila 166 eura po sobi, na Kvarneru 151 euro, a na razini cijele Hrvatske prosječno 145 eura.

A LANI JE BILA DRUGA PRIČA

Sve to potpuno je suprotno od onoga kako su lanjske godine u isto vrijeme radili i zarađivali hrvatski hotelijeri, kada je isto istraživanje pokazalo da su oni u Dalmaciji bili daleko najskuplji, najprofitabilniji i značajno su više (40 eura) zarađivali po sobi od kolega u Istri i na Kvarneru.

Ove godine je zemljopisna blizina autogostiju sjevernim jadranskim turističkim regijama, koja im je bila velika komparativna prednost, bila odlučujuća za njihovu profitabilnost.

Tako je prosječan ukupan prihod po noćenju svih hotela u Hrvatskoj bio u kolovozu 92 eura, dok su hotelijeri u Dalmaciji ostvarili tek skromnih 77 eura prihoda po noćenju. U Istri su hotelijeri ostvarili prihod po noćenju 20 eura veći od dalmatinskog, dok je na Kvarneru on iznosio 99 eura po noćenju.

Iako su oni u pravilu poslovna tajna i o njima nitko ne želi javno govoriti, sasvim je pouzdana informacija da su neki dalmatinski hotelijeri za 2021. godinu snizili cijene u „first minute“ prodaji za 25 posto, dok ih je većina dala popust partnerima od najmanje 15 posto.

– Svatko je od hotelijera s partnerima dogovorio što je mogao, ali nismo bili u prilici puno birati za 2021. godinu. Partneri su tražili niže cijene jer i oni ulaze u rizik, ne zna se što će biti s avionima, mnoge kompanije će bankrotirati nastavi li se ovako poslovati, stotine aviona su prizemljeni, nitko baš neće navaliti tražiti odmor na Jadranu po bilo kojoj cijeni.

Svi kalkuliraju, traže akcije, popuste, pritišću za nižu cijenu i pri tome ništa ne garantiraju za iduću godinu.

Veliki organizatori putovanja kažu da su im mediteranske zemlje dale i do 50 posto popusta za rane rezervacije u 2021. godini, samo da im turistički promet konačno krene. Eto, u takvim mi okolnostima moramo planirati turističku 2021., kaže u razgovoru ugledni hotelijer.

Pri tome treba znati da je u idućoj godini za očekivati globalno manji budžet za putovanja, pa će se tražiti cjenovno prihvatljiviji oblici smještaja, što će dovesti do jake tržišne borbe cijenama za svakog gosta koja je, čini se, već počela, piše Slobodna Dalmacija.

POREČ: Besplatna edukacija „Aktiviraj svoj talent i pokupi poticaje za samozapošljavanje“

POREČ: Besplatna edukacija „Aktiviraj svoj talent i pokupi poticaje za samozapošljavanje“

Tjedna ponuda poslova u Istri - Traže se prodavači, zidari, slastičari, voditelj skladišta...

Tjedna ponuda poslova u Istri – Traže se prodavači, zidari, slastičari, voditelj skladišta…