in

MINISTRICA TURIZMA: Zasad ne idemo na njemačku ‘crvenu listu’

Nikolina Brnjac/Foto Vlada Rh

Upitana hoće li Hrvatska uzvratiti protumjerama, primjerice da se građane pozove da ne idu na skijanje u Austriju ili Sloveniju, ministrica odgovara: – Ne vjerujemo da ćemo to razmatrati.

U dva tjedna Hrvatska je od titule pobjednice sezone postala zemlja koju su druge stavile na crvenu listu. Hoće li to učiniti i Njemačka i kako će Hrvatska odgovoriti otkrila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

– Mi danas imamo oko 760.000 turista. Uz domaće, najviše turista je iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije. Redovito kontaktiramo kolege iz svih tih država i izvještavamo kakva je situacija. Njima je bitno da znaju kakva je situacija po županijama. Za sad nemamo nikakvih problema da bi Nijemci bili pozvani da se vrate nazad baš zato što redovito komuniciramo. Razmijenjujemo brojke. Oni znaju da je najviše zaraženih u Zagrebu, Vukovarsko-srijemskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji – kazala je ministrica za RTL.

Nakon stavljanja Hrvatske na ‘crvenu listu’ pojavili su se komentari da su pojedine države ljubomorne naše turističke rezultate. Brnjac kaže da ne bi izlazila s takvim optužbama. Ističe da je svima u interesu da školska godina počne redovito bez odgađanja.

Upitana hoće li Hrvatska uzvratiti protumjerama, primjerice da se građane pozove da ne idu na skijanje u Austriju ili Sloveniju, ministrica odgovara:

– Ne vjerujemo da ćemo to razmatrati. Epidemiolozi prate što se događa u okolnim državama. Situacija je svugdje po svijetu različita. Brojke u određenim državama rastu. Naši epidemiolozi to prate, kao i situaciju u Hrvatskoj i donose pravovremene mjere. Isto tako će biti i najesen i na zimu.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/brnjac-zasad-ne-idemo-na-njemacku-crvenu-listu-1424478 – www.vecernji.hr

POREČ: Sve mjere pomoći lokalnom gospodarstvu zbog korona-krize

Božinović: ‘Imamo turističku sezonu koju nema puno zemalja. Nisam zabrinut zbog nastavka‘