in

Na Hvaru nagrađeni najbolji u turizmu 2018. – ljetna destinacija Mali Lošinj, na kontinentu Zagorje

Foto: Ministrarstvo Turizma

Istri niz priznanja – nagradu za “Najuspješniju destinaciju za ljetni odmorišni turizam” osvojio je Mali Lošinj, drugi je Poreč, a treći Rovinj. Porečki Valamar Isabella Island Resort dobio jě prvu nagradu za hotel za obiteljski odmor, a restoran Sv. Nikolǎ nagradu za naj restoran. Nagrada „Čovjek – ključ uspjeha“ pripala je agencijskoj djelatnici Dragici Sladoljev iz porečke agencije Kompas travel, dok je najdjelatnikom u hotelskom objektu ili kampu proglašen Danijel Španjol, recepcionar u umaškom hotelu Melia Coral for Plava laguna.

U sklopu Dana hrvatskog turizma 2018. u Hvaru su u srijedu navečer svečano uručene nagrade Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) za najbolje u turizmu ove godine, među kojima i najboljim  djelatnicima, destinacijama, tvrtkama, a najuspješnijom destinacijom za ljetni odmor ove godine proglašen je Mali Lošinj, a u kontinentalnoj Hrvatskoj – Zagorje. 

Na svečanosti dodjele nagrada brojne okupljene sudionike DHT-a pozdravili su domaćini iz grada Hvara te predstavnici organizatora Ministarstva turizma, HTZ-a i HGK, pri čemu su svi istaknuli važnost suradnje i zalaganja pojedinaca u svim segmentima posla za uspjeh turizma. Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić zahvalio je Hvaru na gostoprimstvu kazavši kako su ponosni na onome što tak grad predstavlja u turizmu. Čestitavši nagrađenima istaknuo je da su oni okosnica hrvatskog turizma te ih pozvao da svoja znanja i iskustva prenesu kroz centre kompetentnosti. Kristijan Staničić usporedio je rad i uspješnost hrvatskoga turizma s uspjehom hrvatske nogometne reprezentacije na SP ljetos u Rusiji te rekao da je Hrvatska danas jedna od top svjetskih turističkih destinacija. Čestitao je Hvaru na 150. obljetnici organiziranog turizma, kao i na 140. odnosno 130. obljetnici Novom Vinodolskom te Crikvenici. “Čovjek je ključ uspjeha u turizmu”, rekao je čestitavši nagrađenima. Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević istaknuo je da se na Danima, među inim, razgovaralo o školovanju i zadržavanju kvalitetne radne snage koja je, ističe, ključ budućnosti turizma.

Nagrade HTZ-a za destinacije godine u ruralnom turizmu pripala je Dalmatinskoj Zagori, za city break Zagrebu, zdravlja Krapinske Toplice, a za autentičnu primorsku destinaciju – malo misto Sutivan. Najuspješnijom destinacijom za ljetni odmor ove godine proglašen je Mali Lošinj, a u kontinentalnoj Hrvatskoj, Zagorje. 

U kategoriji atrakcije nagradu HTZ dobila je plaža Girandella Sundance Sandy Family Beach u Rapcu, za rekreaciju i zabavu Vodeni planet Terma Tuhelj, a Eko-etno selo Stara Kapela za održivi turizam. Nagrade HGK iz dugogodišnje akcije ocjenjivanja “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku” dobili su za najbolju charter kompaniju godine Cata SAILING iz Trogira, a posebno priznanje za sustav upravljanja kvalitetom Croatia Yachting iz Splita.  Lječilište/spa godine je opatijska Thalassotherapia, hostel godine je Boutique hostel Forum iz Zadra, dok je najbolja mala DMK putnička agencija godine Medadria Rijeka, srednja Calvados Club Luxury Travel Split, a velika Uniline Travel Company iz Pule. 

Među kampovima najboljim je malim kampom ove godine proglašen Jasenovo Camping, velikim kampom Zaton Holiday Resort, a prvi puta je biran i najbolji  glamping-luksuzni kamp, što je Arena One 99 Glamping. Posebno priznanje za kamp s najinovativnijom ponudom smještaja dobio je Plitvice Holiday Resort Rakovica. 

Najbolja mala marina godine je Marina Martinis Marchi, srednja D-Marin Mandalina, a velika Marina Frapa, koja tu nagradu dobiva godinama, dok je Marina Punat dobila posebno priznanje za najinovativniju uslugu. Među hotelima, malim i obiteljskim hotelom godine proglašen je hotel Korana Srakovčić, wellness hotelom Adriana Hvar spa hotel, luksuznim ‘stories’ hotelom Pucić Palace, dok je Westin Zagreb najbolji kongresni hotel, a gradski Esplanade Zagreb. 

Hotel za obiteljski odmor godine je Valamar Isabella Island Resort, a nagrađeni su od tri do pet zvjezdica još i hoteli The Loop iz Zagreba, Radisson Blu Resort Split te Monte Mulini Rovinj. Posebna priznanja dobili su i gradovi koji ove godine slave velike obljetnice organiziranog turizma – Hvar za 150 godina, Novi Vinodolski za 140, a Crikvenica za 130 godina.  Uručena su i priznanja školama i pojedincima za projekte kreiranja novih turističkih proizvoda i podizanje kvalitete ljudskih potencijala te godišnja priznanja Anton Štifanić za 2017. Državnoj ergeli Đakovo i Lipik i hotelskoj tvrtki Ilirija za organizaciju Biograd Boat Showa.  Nagrada Anton Štifanić za 2017. uručena je i zaslužnim pojedincima za djelovanje u turizmu Mati Mrakovčiću i Josip Kufneru.  

Djelatnici godine u turizmu su iz agencija Dragica Sladoljev, turistički animator Juraj Kirchofer, turistički vodič Mia Deković, djelatnik u hotelu ili kampu Danijel Španjol, a u ugostiteljstvu kuhar Tomica Đukić. Privatni iznajmljivač godine je Vladimir Škrobo, domaćin turističkog seljačkog gospodarstva Vladimir Vlajnić, dok je policajka godine Marina Sverić, a djelatnik u pomorskom prijevozu Zvonko Gregov. U zračnom prijevozu ove je godine bio najbolji Tomislav Žepina, a u cestovnom vozač Ante Bonacin i prometni redar Marko Šilje.  Prodavačica godine je Ira Župan Bogdanović, okoliš je najbolje uređivao Savica Petojević, dok je vatrogasac godine Ivica Labaš, a turistički inspektor Ivan Klarić.  U sustavu turističkih zajednica najbolja je ove godine Biserka Regvat.  Na dodjeli je istaknuto i da će top deset u turizmu 2018., odnosno šampioni biti proglašeni završnog dana DHT-a, tj. večeras,  a na svečanosti se očekuje i premijer Andrej Plenković i brojni ministri. 

Pročitajte više na: www.vecernji.hr

Gradska knjižnica Poreč sutra priprema radionicu „Az, buki, vjedi, tko slovo zna?“

Gradska knjižnica Poreč sutra priprema radionicu „Az, buki, vjedi, tko slovo zna?“

Fešta mladega vina u subotu u Svetvinčentu

Fešta mladega vina u subotu u Svetvinčentu