in

NOVA WEB APLIKACIJA: Ministar Capelli najavio da stranci neće morati više čekati na granici

Gužva na Kaštelu/Foto Facebook

Cappelli: Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog kriznog stožera bio je i ministar turizma Gari Cappelli koji je najavio dodatno otvaranje granica.

Hrvatska će u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, rekao je Cappelli, prenosi Index.hr

Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi.  Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku”, kazao je Cappelli.

Riječ o dobrovoljnoj aplikaciji koja će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku.

Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se putem aplikacije prijavili HZJZ-u da mogu prolaziti bez ikakvog zastoja. Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera”, dodao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Ministar turizma je naglasio da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu.

Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj’‘, dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom”, rekao je Cappelli.

Od ponoći do 13 sati u Hrvatsku je ušlo 5.366 stranih državljana

Za kraj svibnja najavljeno je otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Prema podacima eVisitora, u petak od ponoći u Hrvatsku je do 13 sati ušlo 5.336 stranih državljana, najviše iz Slovenije.

MUP: Online upitnik i odgovori na česta pitanja oko prelaska granice

Od četvrtka postoji online upitnik koji dodatno pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, kao i odgovore na najčešća pitanja.

NOVI VRTIĆ UPISAO 70 DJECE – sve potrebe TARA i VABRIGE podmirene, nema nijednog djeteta na listi čekanja

TAR: Od ponedjeljka sva djeca mogu u vrtić

NOVIGRAD: Počela naplata parkinga, građani mogu produžiti svoje kartice

NOVIGRAD: Počela naplata parkinga, građani mogu produžiti svoje kartice