in

Promocija Hrvatske i premijera filma „Osmi povjerenik“ u Los Angelesu

Hrvatski kandidat za nominaciju u kategoriji najboljeg stranog filma „Osmi povjerenik“ bit će prikazan 15. studenog u Los Angelesu u sklopu događanja Noć hrvatskog filma i okusa.

Riječ je o manifestaciji na kojoj prvi puta zajednički nastupaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), a organizacijski tim predvodi producent filma „Osmi povjerenik“ Jozo Patljak. „Noć hrvatskog filma i okusa“ okupit će predstavnike američkih medija te istaknuta imena iz svijeta sedme umjetnosti, koji će tijekom ovog jedinstvenog događanja moći upoznati članove filmske ekipe i saznati sve o književnom predlošku po kojem je „Osmi povjerenik“ snimljen uz bogatu  popratnu gastronomsku i eno ponudu.

Projekciji u Egyptian Theatreu prisustvovat će režiser Ivan Salaj, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić te glumci Frano Mašković, Borko Perić i Nadia Cvitanović.

„Svaki nastup hrvatskog filma pred američkom publikom posebna je prilika za podsjećanje na velike i važne hrvatske filmove koji su se tamo natjecali za nagradu Američke akademije, uvijek popularnog Oscara. Film Osmi povjerenik dolazi na valu uspjeha (Surogat), ali i brojnih nominacija (Deveti krug, Bitka na Neretvi, Lutka snova…) koje je hrvatska kinematografija godinama zavređivala. Lokacija jednog od povijesno najznačajnijih kinematografa u SAD-u uopće, Egyptian Theatrea, dodatno će oplemeniti ovogodišnjeg hrvatskog kandidata za oskarovsku nominaciju. Mjesto je to na kojem HAVC i HTZ prvi put međunarodno surađuju, stvarajući time preduvjete za što bolji plasman svakog budućeg hrvatskog oskarovskog kandidata. Mjesto je to, da citiramo Američku kinoteku, u kojem se filmovi gledaju na velikom ekranu – baš onako kako su i zamišljeni“, poručio je ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić.

„Sve je veći broj turista koji posjećuju zanimljive filmske lokacije koje postaju atraktivne turističke destinacije. Filmska industrija značajno pridonosi vidljivosti i popularnosti pojedinih mjesta, a naše lokacije gdje su snimane svjetski popularne serije i filmovi privlače sve veći broj posjetitelja iz cijeloga svijeta. Sigurno je da će ukupnoj vidljivosti i prepoznatljivosti Hrvatske značajno pridonijeti i hrvatski film “Osmi povjerenik”, koji se nalazi u konkurenciji za nominaciju za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Istovremena je to potvrda kvalitete domaće produkcije, ali i naših lokacija koje svojim posebnim krajolikom privlače i sve veći broj inozemnih produkcija“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako vizualni imidž nekog lokaliteta oblikuje doživljaj destinacije, ali i ono što turist očekuje od samog posjeta.

Organizatori premijernog prikazivanja filma „Osmog povjerenika“ su AlkaFilm, American Cinematheque i European Culture Club.

Nenad Tadić

Brončana medalja za Nenada Tadića boćara prvoligaša Istre Poreč

Prijem za jubilarne darivatelje u povodu Međunarodnog dana darivatelja krvi