in

Stigle smjernice za čišćenje apartmana: Kad gost ode trebat će pričekati 24 sata i tek onda početi s čišćenjem

Ilustracija

Prije čišćenja prozračite prostorije. Pustite da svježi zrak cirkulira najmanje 20 minuta. Ako je moguće, neka svi prozori budu otvoreni čitavo vrijeme dok čistite. Temeljito operite ruke prije i poslije svakog čišćenja. Upotrijebite sapun i vodu te ih trljajte najmanje 20 sekundi. Ako to nije moguće, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto alkohola. Dok čistite, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu. Nakon svakog čišćenja rukavice treba baciti. I ne zaboravite oprati ruke čim skinete rukavice…

Ovo je tek uvod u cijeli niz smjernica iscrpnog Airbnb-ova vodiča za čišćenje prostora namijenjenih iznajmljivanju turistima čijom se primjenom prevenira širenje COVID-a 19. Na popularnoj online platformi za iznajmljivanje turističkog smještaja objavljene su detaljne upute kako bi trebalo izgledati čišćenje apartmana u doba korone, piše Slobodna Dalmacija.

Čistoća iznad svega! Nije li tako bilo i prije pojave zlokobnog virusa, reći će mnogi iznajmljivači kojima je higijena smještaja za turiste i prije bila na vrhu liste prioriteta, zbunjeni sadržajem savjeta za čišćenje, koji sada uključuju i obvezno korištenje sredstava za dezinfekciju, primjenu jednokratnih vlažnih maramica, zaštitnu odjeću poput ogrtača, rukavica i maski i sl., što će nesumnjivo povećati i troškove njihova poslovanja.

Rad na propuhu

Kad ponovno zaživi zamrlo tržište iznajmljivanja turističkog smještaja, prve na udaru bit će, čini se, čistačice. Brojne djevojke i žene, koje su vapile za sezonom kako bi se izborile za koricu kruha na oronulom domaćem tržištu rada, već se sada hvataju za glavu zbog “ovih i onih mjera i preporuka”, jer će im ionako teško zarađenu kunu biti još teže uprihoditi.

A kako stoje stvari, sada će za veću muku na još rizičnijem poslu biti i manje plaćene. Zahtjevniji gosti, ali i vlasnici apartmana, strahuju, tražit će dlaku u jajetu.

U nizu Airbnb-ovih smjernica kojih se treba pridržavati prilikom čišćenja smještaja između dviju rezervacija navodi se obvezno nošenje zaštitne opreme u vidu jednokratnih rukavica, pregača i ogrtača, te maske za lice ili ručno izrađenih pokrivala za lice od tkanine.

Prije čišćenja preporučuje se prozračivanje prostorija pravljenjem propuha (otvaranjem izlaznih vrata i prozora), pa čak i uporaba ventilatora kako bi se povećao protok zraka. Prije i poslije svakog čišćenja obvezno je temeljito pranje ruku.

“Očistite, a zatim dezinficirajte. Za uklanjanje prljavštine, masnoće, prašine i mikroorganizama upotrebljavajte deterdžent ili sapun i vodu. Kad površinu očistite, poprskajte je dezinfekcijskim sredstvom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim površinu obrišite. Ako ne upotrebljavate papirnate ručnike ili jednokratne vlažne maramice, najbolje bi bilo da za svakoga gosta upotrijebite novu krpu”, stoji u aktulnom vodiču za čišćenje uz upozorenje “nemojte dirati lice dok čistite”.

“Posebnu pozornost obratite na površine koje se često dodiruju, poput prekidača za svjetla, kvaka, daljinskih upravljača i ručki na slavinama. Ne zaboravite na sofe, tepihe, zavjese i druge mekane, porozne površine. Pažljivo uklonite svu vidljivu nečistoću i nakupljenu prljavštinu, a zatim sve očistite odgovarajućim sredstvima za čišćenje namijenjenim tim vrstama površina. Ako je moguće, operite ih u perilici rublja slijedeći upute proizvođača.

Operite svu posteljinu i kućni tekstil na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač. To uključuje posteljinu, navlake za madrace, ručnike za ruke i tuširanje, kuhinjske krpe i deke. Kad dodirujete prljavo rublje, ne zaboravite navući rukavice i pripazite da ga pritom ne tresete jer se na taj način mikroorganizmi mogu raznijeti na okolne površine”, piše, među ostalim, u vodiču za čišćenje u svrhu prevencije širenje COVID-a 19.

Preporučuje se i nakon svakog čišćenja isprazniti usisivač, obrisati ga dezinfekcijskim sredstvom, a isto bi trebalo učiniti i s drugim kućanskim aparatima poput perilice za posuđe i perilice rublja.

Ovo su apsurdi

“Ovo su apsurdi”, “kao da smo prije bili kužni”, “ispada da do sada nismo ni čistili”, “zavladala je teška panika”, “najbolje ključ u bravu do 1. siječnja 2021.”… – samo su neki od komentara ovdašnjih iznajmljivača nakon iščitavanja opširnih smjernica.

Popis stavki za čišćenje i dezinfekciju

Prilikom čišćenja, napominju u Airbnb-u, nikako ne preskačite i kvake, prekidače za svjetlo, daljinske upravljače, uzice za uključivanje i isključivanje ventilatora i svjetiljki, termostate, ključeve, sušila za kosu, ograde, daske za glačanje i glačala, te kante za otpad i recikliranje.

Kuhinja: sudoperi, kvake i ručke i na kuhinjskim ormarićima, kuhinjski aparati (pećnica, toster, lonaca na paru, aparat za kavu i dr.), začini (ulje, pribor za sol i papar, začini i spremnici koji se često upotrebljavaju i dr.), posuđe koje se ne može prati u perilici (keramičke zdjele, plastično posuđe za djecu i dr.), stolice s čvrstim naslonom

Kupaonica: umivaonici, WC školjke, ručke na slavinama, kade i tuš-kade, zavjese i vrata na kadama i tuš-kadama, spremnici za šampon, regenerator, gel za tuširanje i sapun za ruke

Spavaća soba: vješalice i stalci za prtljagu, noćni ormarići

Kućanski aparati za čišćenje: perilice rublja, usisivači, sušilice

Oprema za djecu: igračke, prijenosni krevetići i elementi sa zaštitnom ogradom za igru, stolice za hranjenje

Ostali sadržaji: bicikli, kišobrani, igre, knjige

Dodatne upute

Iznajmljivačima se preporučuje i ugradnja sefa za ključeve ili pametne brave s digitalnim otključavanjem, što će omogućiti fleksibilne ulaske i izlaske iz apartmana kako bi se smanjio kontakt s gostima na najmanju moguću mjeru.

Pobrinite se da u smještaju ima dovoljno zaliha svih osnovnih sadržaja poput sapuna za ruke, papirnatih ručnika i maramica, WC papira, a u slučaju duljeg boravka u smještaju i dovoljno dodatnih ručnika i setova posteljine.

Gostima možete ostaviti na raspolaganju sredstva za dezinfekciju i druga sredstva za čišćenje te ih time potaknuti da čiste sami za sobom.

Pričekati 72 sata između dva gosta

Nakon odlaska gosta koji je mogao biti izložen koronavirusu, savjetuju u Airbnb-u, pričekajte 24 sata i tek onda započnite s čišćenjem.

Domaćini koji sudjeluju u inicijativi za pružanje smještaja osobama koje pomažu u borbi protiv bolesti COVID-19 dužni su pričekati da prođe 72 sata između odlaska jednog i dolaska drugog gosta.

To uključuje 24 sata, koliko treba pričekati prije ulaska u smještaj, kao i vrijeme potrebno da se sve prostorije koje su na raspolaganju gostima očiste i dezinficiraju. Predviđeno je i da ostane malo vremena u slučaju da još nešto treba obaviti.

Cijeli članak dostupan je na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nove-smjernice-za-ciscenje-apartmana-na-moru-razljutile-mnoge-apsurdno-kao-da-smo-prije-bili-kuzni-najbolje-kljuc-u-bravu/10253092/

POREČ: Čak 85 doza krvi u prvoj akciji u korona-uvjetima!

POREČ: Čak 85 doza krvi u prvoj akciji u korona-uvjetima!

POREČ: Dežurne ljekarne za Praznik rada i cijeli svibanj

POREČ: Dežurne ljekarne za Praznik rada i cijeli svibanj